Her erkeğin korkulu rüyası kel kalmaktır. Ama unutmayın kadınlar kel erkekleri de seksi buluyor. Siz de karşınızdakini kelliğinizle etkileyin....
Ortalama olarak saçlı deride 100-150 bin saç teli bulunur. Herhangi bir zamanda kafa derisindeki saçların yüzde 90'ı büyürken, diğer yüzde 10'luk oran istirahat halindedir. Büyüme ortalama 4-5 yıl sürer, istirahat ise 2-4 ay kadar devam eder. İstirahat sonunda saç teli doğal şekilde dökülür ve bu dökülen telin yerinde yeni bir saçı teli gelişir. Dolayısıyla bazı saç teli dökülmeleri saç büyüme döngüsünün normal parçasıdır. 1 günde ortalama olarak bu şekilde 50-150 kadar saç teli kaybı olur. Kellik ise anormal bir şekilde yüksek oranda saç teli kaybı neticesinde ortaya çıkar. Önce normal dökülen saç telinin yerinde daha ince ve kısa bir saç teli gelişir, bu telin kaybından sonra da artık yerinde yeni bir tel oluşmaz.
HER YAŞTA BAŞLAYABİLİR Bazı tip saç dökülmeleri geri dönüşümlü iken, erkek tipi saç dökülmeleri süreklidir. Erkeksi saç kaybı şakak bölgesinin üst kısımlarından ve başın tepe kısmından başlayıp zamanla geriye doğru ilerleyerek kel bölgelerin ortaya çıkmasıyla sonuçlanır. Saç kaybı ergenlikten sonra herhangi bir yaşta ve hatta 15 yaşında dahi başlayabilir. Erkeksi saç dökülmeleri yavaş ilerler ve ağrı, kızarıklık, kaşıntı gibi belirtiler vermez. Erkeksi tipte saç dökülmesinin sebepleri bir kompleks olarak düşünülmüş ancak tam olarak da anlaşılamamıştır. Toplumda bilinenin aksine, sürekli şapka takmak saç dökülmesine neden olmaz. Saçlı deriye masaj yapmak veya fırçalamak, saç tellerinin gelişmesine engel olmayacağı gibi saç dökülmelerinde de herhangi bir faktör oluşturmaz. Normal günlük streslerimiz ise kesinlikle saç kaybı sebebi değildir.
BİRÇOK SEBEBİ BULUNUYOR Medicana Hastanesi uzmanları, saç dökülmesine yol açan onlarca neden olabileceğini söylüyor. Fakat sıklıkla karşılaşılan erkeksi tipte genetik saç dökülmesi, kadınlarda olduğu gibi bir hastalık hali değildir. Genetik yapıyla gelen ve yaşla ortaya çıkan bir süreçtir. Kelliğe kafa derisindeki kan dolaşımı azlığının, vitamin eksikliklerinin, kepeğin ve hatta fazla şapka takmanın bir etkisi yoktur. Ama 2 ayı aşkın süre saç dökülmesinin normal olmadığını bilmenizde fayda var. Böyle bir durumla karşı karşıyaysanız, mutlaka tıbbi araştırmaların yapılması gereklidir.