Kaslarınız sürekli ağrıyor mu? Sabahları hep yorgun mu uyanıyorsunuz? Dinmek bilmeyen baş ağrılarınız mı var? O zaman siz Fibromiyalji Sendromu yaşıyorsunuz....
Günümüzde gelişen teknoloji, bir yandan hayatımızı kolaylaştırıp bize zaman kazandırırken, diğer yandan ise insan bedeni üzerinde gizli bir tehdit oluşturuyor. Medicana Hastanesi uzmanları; "İnsan vücudu hareket etmek üzere yaratılmış bir makinedir. Hareket etmeyen bedende kısa veya uzun vadede problemler yaşanır" diyor. Hareketsizlikten doğan ama nedeni bir türlü anlaşılamayan baş ağrılarının sebebi, kondisyon eksikliğine dayanıyor. Uzun dönemde baş ağrısı şikayetlerinizden kurtulamıyorsanız, bir fizik tedavi uzmanına mutlaka başvurun. Aksi taktirde yeni hastalıklara davetiye çıkarmış olursunuz.
DENGELİ BESLENMEK ÖNEMLİ Uzmanlar, hareketsizlikten dolayı ortaya çıkan hastalıkların başında "Fibromiyalji Sendromu" nun geldiğini söylüyor. Sıklıkla kadınlarda görülüp kas ve bağlarda ağrı yapan "Fibromiyalji Sendromu" daha çok kas ve iskelet sisteminde görülüyor. Türkiye'de bu hastalık 40-60 yaş arasındaki kadınlarda görülüyor ve doktora başvurmadıkları sürece, ortaya çıkmıyor. Bu hastalığın tipik bulguları ise uyku bozukluğu, hareket sonrası ağrı oluşumu ve yorgunluk... Eğer siz de "Sabah yorgun uyanıyorum" diyorsanız hayatınızı hareketsiz sürdürmekten vazgeçin ve dengeli beslenmeye dikkat edin. Ancak kişiler genelde bunu önemsemeyip bir ağrı kesici alarak durumu geçiştiriyor. Oysa ki bu tip rahatsızlıkları mutlaka ciddiye almak, fizik tedavi gerektirdiğini ve bir uzmana başvurmanızın faydalı olduğunu bilmeniz gerekiyor. Fibromiyalji Sendromu'nun oluşmasında ise pek çok faktör rol oynuyor. Fiziksel ve ruhsal travmalar, stres, ailevi sorunlar ya da enfeksiyonlar... Sendrom ileri aşamalara geçildiğinde kişide depresyona bile neden oluyor. Depresyon başladığında ağrıların şiddeti gittikçe artıyor. Teşhisi bile oldukça zor konabilen sendromun tedavisinde detaylı bir çalışma yapılması gerekiyor.
SPOR YAPMAK DA BİR TEDAVİ ŞEKLİ Ağrıyı ve yorgunluğu azaltmak tedavide ana amaç. Bunun için multi-disipliner bir program uygulanıyor... İlaç tedavisinin yanı sıra masaj, fizik tedavi de önemli... Anti-depresan, kas gevşetici ve ağrı kesicilerde hastaya düzenli olarak veriliyor. Bunun yanı sıra düzenli egzersiz, yürüyüş, yüzme, aerobik ve bisiklet sürmeleri öneriliyor.