Çocukluk çağında ortaya çıkan kalp hastalıkları üzücü sonuçlar doğurabiliyor. Minik kalpleri tehdit eden hastalıklarla ilgili merak edilenler yazı dizimizde....
Bir anne-baba için evladının sağlığından daha değerli bir şey yoktur. Ancak, çocukluk çağında kalp gibi ciddi, yaşamsal bir organda ortaya çıkan rahatsızlıklar ebeveynlerin hayatını kabusa dönüştürebilir. Minik kalpleri tehdit eden hastalıklarla ilgili merak ettiğiniz her şeyi Çamlıca Medicana Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ferhan Meriç anlattı:
KENDİNİ GÖSTERİYOR Çocuklarda kalp hastalıkları bebek doğduğu andan erişkin yaşa kadar olan sürede bulgu verebiliyor. Doğumsal kalp hastalıklarının bir kısmı çok erken dönemde kendini gösterebileceği gibi ileri çocukluk çağında da bulgular ortaya çıkabiliyor. 'Edinsel' denilen, sonradan oluşan kalp hastalıkları çocukluk çağı boyunca ortaya çıkarak bulgu veriyor.
ÜFÜRÜM DUYULMASI Üfürümler bir hekimin kalbi dinlemesi sırasında, kalp seslerinden farklı olarak duyulan, değişik nedenlerle oluşan titreşimlerin yarattığı ilave seslerdir. Ebeveynlerin fark edemeyeceği bir bulgu olduğu halde çocukların muayeneleri sırasında kalple ilgili en sık rastlanan bulgu olması ve bir kalp hastalığının işareti olabileceği için önemlidir. Çocukluk çağı boyunca üfürümler sık duyulurlar. Üfürümlerin büyük çoğunluğu bir kalp hastalığı olmadan duyulur. Bunlar 'masum, fonksiyonel, fizyolojik, selim veya normal' gibi ifadelerle tanımlanırlar ki en iyi anlaşılabilecek adlandırma 'masum' veya 'normal üfürüm' denmesidir. Bu ifade hastalık olmadığını vurgular. Kalpte yapısal bir sorun olmadığı halde ateş, kansızlık, tiroid bezinin fazla çalışması gibi durumlarda 'fonksiyonel' dediğimiz üfürümler duyulabilir.
DETAYLI ARAŞTIRMA Kalpte delik, kapaklarda çökme, darlık ve kaçaklarda, damar darlıklarında, akciğer damarı ile aort damarı arasındaki bağlantının açık kalması durumunda üfürümler duyulur. Sadece dinleyerek bunların masumluğu anlaşılamayabilir. Çocuk kardiyoloji uzmanının yapacağı kalp ultrasonografisi ile tanı rahatlıkla yapılır ve üfürm nedeni anlaşılır.