Özellikle büyük kentlerde görev yapan emniyet mensupları maddi, sosyal haklar yoğun tempo gibi sorunlar nedeniyle büyük stres içinde çalışmak zorunda kalıyor.
Türk polisi, yoğun çalışma temposunun dışında sorunlara bir türlü çözüm bulunamaması nedeniyle büyük stres içinde görevlerini yapmaya çalışıyor. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Bursa gibi kentlerde görevli polisler, sorunların bilinmesine karşın çözüm üretilmemesi nedeniyle gelecekten umutsuz olduklarını belirtiyor. İşte büyük kentlerde görevli emniyet personelinin tepkileri:
MESAJ YAĞDI... İstanbul'dan 5 yıllık bir polis memuru: Geçinemiyoruz aldığımız maaş İstanbul'da kira ve faturalara gitmekte. Geçim sıkıntısı nedeniyle stres altında özveriyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. (Rumuz: Çözüm şart)
'DEĞER VERİLSİN' Kayseri'den 14 yıllık bir polis memuru: 4 çocuğum var, eşim çalışmıyor. Maddi yetersizlik, çalışma şartları nedeniyle stres altındayız. Geçim sıkıntısı nedeniyle psikolog yardımı almaya kalksam doktor bana depresyon ilacı verse elibdeki silahıb alınır ve genel idari hizmet sınıfında memur yapılırım. Stres altında bir polis psikoloğa da gidemez. gidemez. (Rumuz: Görün bizi) İzmir'den 10 yıllık polis memuru: Biz polis olarak vatandaşın malını canını namusunu korurken 3 gün sonra kutlayacağımız Ramazan Bayramı'nda çocuklarımızla bayramlaşmadan toplumun bayramını huzurlu ve sağlıklı bir şekilde geçirmesi için kutsal vazife anlayışıyla görev yaparken bizde hak ettiğimiz değerin verilmesini istiyoruz. (Rumuz: İlgisizlik)
AİLE YAŞANTISI DA ETKİLİ İstanbul Şükrü Balcı Polis Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi uzman psikolog Erdoğan Gültekin "Türk polisinin stres kaynakları" adlı çalışmasında Türk polisinin stres altında olduğunu ve Türk polisinin stres kaynaklarını da 6 ana kategoride incelemektedir. Gültekine göre; Türk polisinin stres kaynakları şöyle:
* İşin doğası (İş ortamından kaynaklanan sebepler), * Kişisel özellikleri (Sosyal benlik algılaması), * Çalışma koşulları (Çevre faktörleri ve iş yükü), * İdari, yasal ve sosyal destek alamama, * Ekonomik nedenler, * Aile yaşantısından kaynaklanan sebeplerdir...