Eşsiz yemeğimiz kebap, Adanalılar ile Gaziantepliler'i birbirine düşürdü. Adanalılar'ın 'Kebap bizim' sözüne Antepliler'in yanıtı gecikmedi: 'Onlara değil, bize ait'.
Türk mutfağının en eşsiz tatlarının başında gelir kebap... Özellikle Ramazan ayının vazgeçilmez tatlarından biri olan kebap, son 20 yıldır Doğu'daki hakimiyetini Batı'ya doğru kaydırdı.
Batı'ya kaydı... Eskiden sadece Adana, Gaziantep ve Şanlıurfa gibi kentlerimizdeki sofraların baştacı olan kebaplar, artık İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerin de 'has' yemeği oldu. Adım başı bir kebap salonuna rastlanan İstanbul'un yanı sıra Bodrum gibi tatil bölgelerinde bile kebapçılar boy göstermeye başladı. İşi bilen bilmeyen kebapçı olunca Adanalılar bunun önüne geçmek için kolları sıvadı.
Tescil ettirdiler Adananılar, kendi yörelerinde yapılan 'Adana Kebabı'nı tescil ettirdi. Bu sayede de artık Adana Kebabı'nın standartlarına uymayan hiçbir müessese bu kebabı menüsüne koyamamaya başladı. Kebaplarını tescil ettirmekle yetinmeyen Adanalılar, bir de kebap kültürünün kendi şehirlerine özgü olduğuna dair açıklamalar yaptı. Ve olanlar oldu... Adanalılar'a ilk yanıt en büyük rakipleri Gaziantepliler'den geldi. Antepliler, Adanalılar'ın "Kebap bizim kültürümüzdür. 100 yılı aşkın bir süredir kentimizde kebap yapılır" sözlerine tepki gösterdi.
Hepimizin tutkusu Kebabın Doğu'ya ait bir yemek kültürü olduğunu savunan Antepliler, bu tepkilerini şöyle dile getirdi: "Bizim mutfağımızda patlıcandan sarımsağa kadar pek çok şeyin kebabı yapılır. Adana'da ise böyle bir şey yok." Adanalılar ile Gaziantepliler'in tartışması belki bir gün biter ama bizim kebap tutkumuzun bitmeyeceği kesin.
ACISIZ Adana Kebabı'nı diğerlerinden ayıran en büyük özelliği, acısız olması ve etin bıçakla kıyma haline getirilmesi. ŞALGAM Adanalılar için kebabın yanında, yörede yetişen şalgamın suyunu içmek de vazgeçilmezler arasında. LAHMACUN Adana kebapçısına gittiğinizde. size önce bir lahmacun getireceklerdir. Adanalılar, lahmacunu sofralarından eksik etmiyor. ÇEŞİT BOL Bu yöre mutfağına yer veren lokantalarda, sadece Adana Kebabı değil birçok et ve tavuk çeşidi bulunuyor. MEZELER Meze konusunda da iddialı olduklarını söyleyen Adanalılar, soğanlı ve domatesli mezeleriyle dikkat çekiyor. YOĞURT Sofralarında kebap dışında mezeye de yer veren Adanalılar, özellikle süzme yoğurt ve acılı ezmeyi sık sık yiyor. PATLICANSIZ OLMAZ Gaziantepliler, yaptıkları birçok kebap çeşidinde patlıcanı kullanmalarıyla fark yaratıyor. ÇİĞ KÖFTE Gazianteplile'in, yapımı hayli meşakatli olan çiğ köfteyi sofralarından eksik etmediği biliniyor. YUVALAMA Gaziantep mutfağının en güzel ve en bilindik yemeklerinin başında bir çorba çeşidi olan yuvalama geliyor. ALİ NAZİK Antepliler'e özgü bir kebap çeşidi olan Ali Nazik, birçok evde de yapılıyor. Bu kebap türü, diğer kebaplardan hayli farklı. DONATILIYOR Sofra kültürüne ve ikrama büyük önem veren Antepliler, sofralarını bol çeşit yemekle donatıyor. İÇLİ KÖFTE Bu yörenin en ilgi çekici tatlarının başında içli köfte geliyor. Antepliler, bu lezzetli köfte çeşidine sofralarında yer veriyor.