Günlük işleri sırasında devamlı kollarını kullanan ev hanımlarının omuz bölgesi kronik darbeye maruz kalıyor. Bu nedenle kadınların bu ağrıyı ciddiye alması gerekiyor....
Omuz ağrılarının daha çok ev hanımlarında görüldüğüne dikkat çeken Çamlıca Medicana Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Klinik Direktörü Prof. Dr. Osman Uğur Çalpur, bu sorunun nedenlerini, alınması gereken önlemleri ve tedavi yöntemlerini anlattı:
SIKIŞMA OLUR Kadınlarda sıklıkla karşılaşılan omuz ağrıları birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Düşme, çarpma, kolun aşırı zorlanması gibi etkilerle omuz ekleminde kemiğe ve kıkırdaklara ait bazı yaralanmalar oluşabilir. Bunlar akut olaylardır. Ev hanımları ciddi yaralanmaları tek başlarına anlayamaz. Bu yaralanmalar dikkatli bir muayene, yapılacak radyolojik veya manyetik rezonans görüntüleme yöntemleriyle saptanır. Tedaviler cerrahi ve konservatif olarak yapılır. Omuz ağrısının en önemli sebeplerinden biri de 'impingemen sendromu' denilen sıkışmadır. Sıkışma sırasında 2 çeşit problem ortaya çıkar. İlki, kasla ilgilidir. Kasın kol kemiğnin başının arasında sıkışmasıyla oluşur. Bu kasta zaman içinde yapısal bozulmalar görülebilir. Sıkışan bu bölümde yırtılma ve kopmalar meydana gelir. Yırtılmanın belirtisi, kişinin kollarını yana doğru kaldırmada zorluk çekmesi, ağrı hissetmesidir. Erken teşhiste yapılacak işlemler bellidir. Birincisi omuz dış kısmındaki deltoitkas denilen kas grubu ve diğer omuz kas grupları güçlendirilir. Eğer sorun köprücük kemiğinin uç kısmıyla akromion adı verilen kürek kemiğinin üst bölümündeyse, kemik yüzeyi mutlaka düzeltilmelidir. Eğer yırtık çok büyükse, hasta kolunu kaldıramayacak durumdaysa gerekli görülen cerrahi yöntem uygulanır.
EGZERSİZ ÖNEMLİ... Bu kasın yırtılmaması için alınması gereken önlem; düzenli bir egzersiz programıyla kolların güçlendirilmesini sağlamaktır. Çünkü kolumuzu kaldırmaya çalışırken omuz kavşağında yer alan deltoit kas denilen ana kas bir yandan da kol kemiğini yukarı doğru çeker. Eğer ana kısmın altında yer alan kol kemiğinin başına yapışan kas grubu kuvvetli olursa, kol kemiğinin başını yukarı iter. Bu nedenle egzersizin günlük yaşamın bir parçası haline getirilmesi gerekir. Bunun için de bir uzmana danışılıp nasıl bir egzersiz programı uygulanacağı öğrenilmelidir.