Kış aylarında en sık görülen üst solunum yolu hastalıklarından faranjit; boğazda iltihap, ateş ve öksürük yaparak çocukları halsiz bırakıyor, yatağa esir ediyor....
Sonbahar ve kış aylarında yaşanan çocukluk çağı hastalıkları, salgınlar halinde etkili oluyor. Bu hastalıkların başında ise bronşit, krup ve faranjit geliyor. İlk iki hastalığı dün ve önceki gün anlatan Çamlıca Medicana Hospital Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Şal, bugün de faranjit konusunda uyarılarda bulunuyor...
BOĞAZ İLTİHABI "Faranjit, 'farinks' adı verilen boğaz kısmının iltihabıdır; farinks, burun ve ağız boşluğunun arka tarafıdır" diyen Dr. Şal, faranjitin bulunma süresine göre ikiye ayrıldığını belirtiyor. Eğer farenjit yeni oluşmuş ve şiddetli belirtiler, şikayetler yapıyorsa buna 'akut farenjit' deniyor. Ancak uzun süredir varsa ve hastada çok şiddetli olmayan şikayetler yapıyorsa buna da 'kronik farenjit' adı veriliyor.
SEBEPLERİ NELERDİR? Akut farenjit genelde üst solunum yolu enfeksiyonlarının bir parçası olarak görülür ve sebebi genellikle virüslerdir. Bazen bakteriler de hastalığa yol açabilirler. Bazı kimyasal maddeler veya tahriş edici maddelerde (alerji, geniz akıntısı, kuru ve kirli hava) burun tıkanıklığı, aşırı sıcak ve soğuk yiyecekler, diş ve bademcik iltihapları, geniz eti, reflü (mideden asit kaçağı) faranjite neden olan etkenler arasında sayılabilir.
ANTİBİYOTİK GEREKMEZ * Akut farenjite virüslerin neden olduğu düşünüldüğünde antibiyotik verilmesi şart değildir. Ancak virüslerin yaptığı iltihaba bakteriler de eklendiği zaman antibiyotik verilir. * Ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar, alerji düşünülen hastalarda antihistaminikler, burun açıcı spreyler, öksürük kesiciler ve büyük çocuklarda ağız gargaraları kullanılabilir. KORUNMA YOLLARI * Tozlu, kirli havada bulunmamak, sigara içilen ortamlara girmemek. * Aşırı sıcak-soğuk gıda vermemek * Alerjiye neden olan faktörlerden uzak durmak. * Reflü düşünülen hastalarda nedene yönelik tedavi ve korunma yöntemleri uygulanmalı. * Kalabalık ortamdan kaçınmak.