Bağırsaklarda ve anüste önemli hastalıklara neden olan kabızlığı ciddiye almak gerekiyor Ülkemizde gülüp geçilen kabızlıkla mücadele için ABD yılda 725 milyon dolar harcıyor....
Kabızlığın anlamı herkese göre değişir. Kimi her gün tuvalete çıkamamayı ya da az sayıda çıkmayı, bazıları ise sert ve zor yapılan dışkalamayı kabızlık olarak yorumlar. Bağırsaklarda ve anüste hastalıklara, şikayetlere neden olabilen kabızlık, aslında gülüp geçilemeyecek kadar ciddi bir rahatsızlıktır. Amerika'da kabızlık tedavisi için yıllık 725 milyon dolar harcama yapılıyor.
'MUTLAKA TEDAVİ EDİLMELİ' Kadın-erkek toplumda birçok insanda görülebilen kabızlığın tedavi edilmediği durumlarda kansere bile neden olabileceğini söyleyen Çamlıca Medicana Hastanesi Gastroentereoloji Uzmanı Dr.Hakan Güveli, "Kabızlık şikayetlerinin nedeni farklı olabilir. Bu yüzden farklı bir yaklaşım ve inceleme gerektirir. Kabızlık, kabaca haftada 3'ten daha az sayıda sert kıvamda ve zorlanarak dışkılama olarak tarif edilebilir" dedi.
'YAŞ FAKTÖRÜ ÖNEMLİ' Haftada 1'den az dışkılamanın şiddetli kabızlık olarak adlandırıldığını belirten Dr. Güveli, şunları kaydetti: "İlerleyen yaşla bağırsak hareketlerinde azalma olabilir. Yetişkinlerde haftada 3 kez dışkılama olabilir ve bu normal sayılabilir. En sık rastlananı günde 1 kez dışkılamadır. Fakat toplumda yüzde 50'den azı böyledir. Ayrıca çoğu kişide bağırsak hareketi düzensizdir, her gün tuvalete çıkamayabilir ya da aynı sayıda olmaz. 'Her gün 1 kez dışkılamak sağlıklıdır' diyemeyiz." Akut (yeni başlangıçlı) konstipasyon ile kronik (uzun süredir olan) konstipasyonu birbirinden ayırmanın önemine de değinen Dr. Hakan Güveli, "Akut konstipasyonun nedenleri arasında bağırsak kanserleri dahil ciddi hastalıklar olabileceği için acil şekilde değerlendirilmelidir" diye konuştu. Eğer konstipasyona bazı şüpheli bulgular; rektal kanama, karın ağrısı ve krampları, bulantı-kusma, istemsiz kilo kaybı, gece şikayetleri ve bulguların ağırlaşmasışiddetlenmesi eşlik ediyorsa durumun ciddi olduğunu kaydeden Dr. Güveli, basit tetkikler ve tedavi ile rahatlama olursa detaylı inceleme istenmeyeceğini söyledi.
ANTİDEPRESANLAR... Kabızlığa yiyeceklerin dışında, kullanılan çeşitli ilaçların, hormonların ve yapılan yanlış diyetlerin de neden olabileceğini vurgulayan Dr. Güveli, şöyle devam etti: "Bazı ilaçlar sık rastlanan kabızlık nedenidir. Özellikle antidepresanlar, narkotik ağrı kesiciler, demir ve alüminyum içerikli antiasid ilaçlar sık kabızlık yapar. Genelde ilaca bağlı gelişen kabızlık için ilacı kesmeden bile diyette lif alımını artırmak yeterli olabilir. Eğer bu işe yaramazsa, daha az yan etkisi olan bir ilaçla değişime gitmek faydalıdır. Bunların dışında alışkanlıklar, lifli gıdalardan yoksun hayvansal gıdalar ağırlıklı diyet, bağırsak uyarıcı laksatifler, hormon bozuklukları, bağırsakların kas ve sinirlerini tutan hastalıklar da kabızlığa neden olur."