Uzmanlara göre; özellikle risk grubundaki kişilerin aşı olmasında yarar var. Gribe yakalandığınızda ise antibiyotikten uzak durmanız gerekiyor.
Bilimadamları özellikle risk grubundaki kişilerin aşı olmasında yarar olduğunu söylüyor. Peki, kimler risk grubunda? Kimlerin hayatını grip olumsuz yönde etkileyebilir? Uzmanlar özellikle astım, kalp, diyabet ve tansiyon hastalarından söz ediyor. Çünkü grip, bu hastalarda hastalığın şiddetlenmesine ve ciddi komplikasyonların ortaya çıkmasına yol açabiliyor. Aşı olmak için en uygun zaman ise ekim ayı. Çünkü grip virüsü Türkiye'ye genellikle kasım ayında geliyor. Grip aşısı, özellikle 65 yaş üstü kişilere, iki yaşın altındaki bebeklere, hamilelikten önce kadınlara ve kanser hastalarına uygulanıyor.
Antibiyotiğe dikkat Gribi önlemenin yolları belli. Peki gribin tedavisi nasıl oluyor? Burada da halk arasında yanlış bilinen çok şey var. Özellikle de antibiyotiklere başvurmak çok yanlış. Çünkü antibiyotikler, grip gibi virüslerin yol açtığı hastalıklarda işe yaramıyor. Yani antibiyotikler gripte değil, bakterilerin yol açtığı hastalıklarda işe yarıyor. Dolayısıyla grip olduğunuzda antibiyotik alsanız da almasanız da 1 haftadan önce iyileşemiyorsunuz, hastalık yaklaşık 1 haftalık kendi seyrini takip ediyor. Yanlış antibiyotik kullanımının ise ciddi zararları var. Gereksiz yere kullanılan antibiyotikler, vücudun kendi içindeki mikrop dengesini bozarak, bağışıklık sistemini zayıflatıyor. O mikropların yerine, hastalık yapıcı mikroplar yerleşmeye başlıyor.
Birkaç gün dinlenin Dolayısıyla bir antibiyotikle tedavi edilebilen bir hastalık, gereksiz kullanılan antibiyotikler yüzünden çok daha pahalı, daha ağır antibiyotiklerle tedavi edilmek zorunda kalıyor. En iyi grip tedavisi ise birkaç gün dinlenmek, bol sıvı almak, dengeli beslenmek ve ateşe karşı ateş düşürücü kullanmak.