* Doğum sırasında yapılan kesi ve küçük sıyrıklarda, antiseptik solüsyonlarla yapılan pansuman, buz tatbiki ve ağrı kesiciler yeterlidir.
* Doğumu izleyen dönemde vajinal bölgede, makata vuran ağrı durumunda, vajina ve dudaklarda kan birikmesi akla gelmeli, hekime haber verilmelidir.
* Hemoroidler için diyet kabız olmayacak şekilde planlanmalı, ileri durumlarda makattan fitil ve kremler kullanılmalıdır.
* Doğum sonrası gelişebilecek aşırı kanamalara karşı dikkatli olmak gerekir, rahmin yeterli toplanmaması, ara ara gevşemesi, içerde plasenta parçalarının kalması, rahim iltahaplanması gibi durumlarda kanama fazladır. Ultrasonografi ile mutlaka kontrol sonrası gerekli tedavi yapılmalıdır.
* Dikişlerde enfeksiyon varlığında, kesi çevresinde ödem, kızarıklık, akıntı ve dikişlerde açılma olabilir. Uygun antibiyotik tedavisi pansuman ve ileri durumlarda enfeksiyon kontrolü sonrası yeniden dikiş atılması gerekebilir.
* Loğusalık döneminde meme başı çatlakları da sorun olabilir. Uygunsuz pozisyon, kötü yerleştirme, bebekte emme problemi ile gelişir, çatlaklar vasıtasıyla, bakteri ve mantarlar memeye giriş yapabilir.