Herhangi bir kamu kuruluşunda çalışan memur, öğretmenlikle ilgili bir bölümü bitirmiş ise istediği eğitim-öğretim kurumuna atanabilir.
* Bir kamu kurum ve kuruluşunda yardımcı hizmetler sınıfında görev yapmakta iken, öğretmenlikle ilgili bir yüksek öğretimi bitirenler öğretmen olarak atanabilir mi? Bir kamu kurumunda yardımcı hizmetler sınıfında çalışanlardan yüksek öğretim programlarından mezun olup atanmak için genel ve özel şartları taşıyanlar, atama dönemlerinde kurumlar arası naklen hizmet sınıfı değişikliği yapılarak eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına atanabilir.
ADAY ÖĞRETMENLİK SÜRESİ...
* Kadrolu öğretmen olarak atananların adaylık süreleri ne kadardır? Kanunlara göre, adaylık süresi 1 yıldan az, 2 yıldan fazla olamaz. Bu duruma göre öğretmenlerin 1 yıl içinde temel, hazırlayıcı ve uygulamalı eğitimlerde başarılı olmaları durumunda adaylıklarının 1 yılın sonunda kaldırılabilmesi de mümkün bulunmaktadır.
* Aday öğretmenler, raporlu iken adaylık eğitimlerine katılabilir mi? Herhangi bir rahatsızlık sebebiyle doktordan veya sağlık kurullarından hastalık raporu alanlar izinli sayıldığından, istirahatlı oldukları günlerde adaylık eğitimine katılmaları mümkün değildir.
* Aday öğretmenlerin adayken aldıkları eğitimlerin süreleri ne kadardır? 1- Temel eğitimin süresi, toplam 50 saatlik programdan aşağı olmamak üzere 10 günden az, 2 aydan çok olamaz. 2- Hazırlayıcı eğitimin süresi, toplam 110 saatlik programdan aşağı olmamak üzere 1 aydan az, 3 aydan çok olamaz. 3- Uygulamalı eğitimin süresi, toplam 220 saatlik programdan aşağı olmamak üzere 2 aydan az, 5 aydan çok olamaz. KAÇ YIL ZORUNLU ÇALIŞILIR?
* Zorunlu çalışma yükümlüğü, kimleri kapsamaktadır ? Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin 24'üncü maddesinin 1'inci fıkrasına göre, Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında 11/6/2000 tarihinden sonra öğretmen olarak atananlar üçüncü hizmet bölgesi illerde en az 3 yıl, ikinci hizmet bölgesi illerde en az 4 yıl veya birinci hizmet bölgesindeki illerin (D) ve (E) sınıfı ilçelerinde en az 5 yıl çalışmakla yükümlüdür.