Bebeğiniz dünyaya gelir gelmez çocuk doktorları tarafından tepeden tırnağa bakımı yapılıyor; göbek bağı kesildikten sonra sizinle tanışıyor....
Bebek doğduktan hemen sonra daha vücut ısısını koruyabileceği bir ortama alınıp, ağız boşluğu ve burun deliklerindeki sıvı ile kan, aspirasyonla temizlenir. Doğum odasında yapılan diğer bir işlem göbek kordonunun kesilmesidir.
ŞEKERE DİKKAT! Bebeklerin gözlerinde enfeksiyon olmaması için gümüş nitrat solüsyonu damlatılır. Yenidoğana 'hemorajik hastalığı' dediğimiz kanama bozukluğu yapan durumu önlemek için, doğumdan sonraki 4 saat içinde 1 mg K vitamini kas içine uygulanır. Tüm bu işlemler yapılırken çocuğun genel durumu değerlendirilir. Bebek giydirilir ve en kısa sürede annenin yanına verilerek emzirme başlatılır. Öte yandan Hepatit B aşısı bütün yenidoğan bebeklere yapılır. Eğer anne Hepatit B taşıyıcı ise aşıyla birlikte Hepatit B immunglobulini dediğimiz bir serum uygulanmalıdır. Ayrıca Hipoglisemi dediğimiz kan şekerinin düşüklüğünün olup olmadığını anlamak için hızla glukoz testi de yapılmalıdır. Özellikle annede şeker hastalığı varsa kan şekerine daha fazla dikkat etmek gerekir. 40mg/dl'nin altındaki kan şekeri değerleri tedavi edilmelidir.
TARAMA TESTLERİ Yenidoğanın fenilketonüri, hipotiroidi gibi doğumsal hastalıklarına karşı tarama testleri için kan örneği alınması gerekir. Mümkünse bu işlem 24-48 saat sonra, hastaneden taburcu olmadan hemen önce yapılmalıdır. Ancak, eğer bebekten kan 48 saatten önce alınmışsa fenilketonüri testi sıklıkla yanlış negatif sonuç verdiğinden 8-14. günde tekrar test yapmak gerekir.