Tatil sona erdi. Pazartesi günü ders zili çalacak. Özgürce geçen yazın ardından okuluna dönmekte ve uyum sağlamakta zorlanan çocuklarınıza destek olmalısınız.
Yaz tatilinin son günlerini yaşayan öğrenci adayları ve öğrenciler okula hazırlanıyor. Geçtiğimiz pazartesi günü okul kapıları açıldı ve alışma devresi için 1. sınıfa başlayacak çocuklar sıralarda yerlerini aldı. 2007-2008 Eğitim-Öğretim yılı resmi olarak 17 Eylül Pazartesi günü açılıyor. Bugünü sabırsızlıkla bekleyenlerin yanı sıra sorumluluk korkusu yaşayarak çekimser kalan çocuklar da var. En değerli varlığınızın keyifli yaz tatilinin ardından okuluna sorunsuz şekilde uyum saylayabilmesi için görev size, yani anne-babalara düşüyor. Uzmanlar neler yapılması gerektiğini şöyle sıralıyor;
*Ruhsal gelişim çok önemlidir. Çocuğunuzun fiziksel ve ruhsal sağlığının yerinde olduğundan emin olmalısınız. Bu nedenle önce bir uzmanla görüşmeniz gerekiyor.
*Okulla ilgili yazılı belgeleri incelemelisiniz. Bunlar; çocuğunuzun öğretmeni, sınıfı, okul için gerekli malzemeler, serbest zaman etkinlikleri gibi önemli bilgileri içerir.
*Çocuğunuzun uyku ve yemek, özellikle kahvaltı saatlerini yeniden düzenlemelisiniz. Onu bu değişikliğe hazırlarken; ödev ve etkinlerde aşırı yorgunluk hissetmemesi için düzen oluşturmanızın yararlı olacağını anlatmalısınız.
*Sabah saatlerinde televizyon seyrettirmek yerine, çocuğunuzu yap-boz'la uğraşmaya, boyama, kitap okuma vb etkinliklere yönlendirmelisiniz. Bu tür faaliyetler onun öğrenme sürecini kolaylaştırır.
*Okulun ilk haftası yuvaya ya da 1. sınıfa başlayan çocuklar ayrılık endişesi veya çekingenlik yaşayabilir. Eğitimciler, bu durumun üstesinden gelebilecek deneyime sahiptir. Çocuğunuzu okula bıraktıktan sonra yanında fazla oyalanmamalısınız. Ayrılırken onu sevdiğinizi ve gün boyunca düşüneceğinizi, okul bittiğinde gelip kendisini alacağınızı söylemeyi unutmamalısınız.
*Çocuğunuz küçükse veya yeni bir okula başlıyorsa okula birlikte gitmelisiniz. Öğretmeniyle tanışmak, sınıfı, varsa yemekhane, okul bahçesini görmek onu yüreklendireceği gibi endişelerinizin de azalmasına yardımcı olur.
*Arkadaşlarıyla program yapmasını sağlamalısınız. Çocuğunuzu sınıf arkadaşlarıyla buluşturun. Sosyal ilişkiler kurması kendine güvenini artırır.
*Ev ödevleri için uygun bir alan seçmelisiniz. İlköğretim çağındaki çocuklara en uygun ortam ise ya kendi odaları ya da evin sessiz bir köşesi olabilir. Okula yeni başlayanlar için de oturma odası veya mutfak gibi ortak kullanım alanları idealdir. Çünkü bu şekilde çocuğunuzu dilediğiniz şekilde denetleyebilirsiniz. nİş seyahatlerinizi, gönüllü çalışmalarınızı ve projelerinizi olabildiğince ertelemelisiniz. Çünkü çocuğunuzun yeni okul döneminde hissedebileceği endişeyi yenmesi ve düzene alışmasına yardımcı olabilmek için zamana ihtiyacınız olacak.
*Çocuğunuzun sabah kalkıp, okula hazırlanması ve kahvaltı edebilmesi için çalar saatinizi ayarlamayı unutmamalısınız. Düzene uyum sağladığı ve servisine rahatça yetişebildiği zaman çocuğunuzu övmelisiniz. Bu, onu disipline sokar.
*Okul sonrası saatleri planlayarak, eve döndüğünde sizi bulamayınca neler yapması gerektiğini anlayacağı şekilde, son derece açık bir dille çocuğunuza anlatmalısınız.
*Kitap ve defterlerini gözden geçirerek yıl içerisinde öğrenecekleri konusunda onunla konuşmalısınız. Ona meraklı ve ilgili olduğunuzu mutlaka hissettirmelisiniz. Yeteneğine ve kendisine olan güveninizi dile getirmelisiniz. Öğrenme sürecini pekiştirerek gelişmesi zaman alacağından, ona sık sık tekrar yapmalısınız. Çocuğunuza sabırlı, dikkatli ve olumlu olması konusunda destek vermelisiniz.
*Çocuğunuzun okuldaki durumuna ilişkin bilgi almak için öğretmenine/ öğretmenlerine not göndermelisiniz. Teknoloji oldukça ilerledi; artık bunu e-mail veya msn ya da telefon yoluyla da kolaylıkla yapabilirsiniz.
*Herhangi bir durumda çocuğunuzla ilgili haber ya da yardım alabileceğiniz okul ortamındaki kişileri belirlemelisiniz. Bu kişi; müdür, psikolojik danışman, etkinlik koordinatörü veya sınıf öğretmeni olabilir.
*Akademik ve sosyal konularda güçlük yaşayan, arkadaşları tarafından dışlanan, zorbalıkla karşılaşan çocuklar, okula yeniden dönmeyi istemez. Sorunları okul yönetimine aktarmalı ve onlarla işbirliğine girmelisiniz. Yeni okul döneminde benzer sorunlarla karşılaşmayacağını anlatmalı ve zorluklarla kendi kendine de başa çıkabileceği konusunda onu yüreklendirmelisiniz.