Her 4 kişiden 1'inde görülen uyku bozukluğu daha çok kadınları seviyor. Bu durum, bazı önemli hastalıkların da habercisi olabiliyor....
Uyku bozukluğu dünyanın hemen her yerinde görülen bir rahatsızlık. Ülkemizde ise her 4 kişiden 1'inde uyku bozukluğu ortaya çıkıyor.
HASTALIK BELİRTİSİ Bahçelievler Medicana Nöroloji Uzmanı Dr. Aylin Kılıç, uyku bozukluğunun depresyon gibi ruhsal sorunların yanında son derece önemli bazı hastalıkların habercisi olabileceğini de belirterek, mutlaka nedenlerinin araştırılması ve tedavi edilmesi gerektiğini belirtiyor. Uyku bozukluğunun daha çok kadınlarda, tıbbi ya da psikiyatrik bir hastalığı olanlarda, kötü madde kullanımı olanlarda ve yaşlılar arasında yaygın görüldüğünü söyleyen Dr. Kılıç, yaşam enerjisini ve kalitesini düşüren bu durumun, bazen kalıcı hale dönüşebildiğini belirtiyor. En sık görülen uyku bozukluklarını 'uykusuzluk, aşırı uyuma, uykuda nefes alamama ve huzursuz bacak sendromu' olarak sıralayan Dr. Kılıç, bunların içerisinde yaygın olan uyku bozukluğunun ise uykuya dalamama olduğunu söylüyor.
OLDUKÇA ÖNEMLİ Uyuyamama sorununun Batı toplumlarında yaygınlığının yüzde 30-40 olarak tahmin edildiğini anlatan Kılıç, uykusuzluktan kaynaklanan sağlık sorunlarını şöyle sıralıyor: "Uykusuzluk sorunundan şikayet edenlerde; hipertansiyon, kronik akciğer hastalığı, artrit, başağrısı ve diyabet türü rahatsızlıklar yüksek oranda ortaya çıkıyor."
CİDDİYE ALINMALI Tedavi edilmeyen uyku bozukluklarının depresyon ve anksiyete gibi psikiyatrik bozuklukların ortaya çıkmasında önemli rol oynayacağını anlatan Kılıç, "Uyku bozukluğu, depresyon tanısının ayrılmaz bir parçasıdır. Bu konuda yakınması olmayanlara depresyon tanısı hemen hemen imkansız olarak görülmelidir. Depresyon tedavisi sonrasında uyku bozukluklarının tedavi edilmesi önemlidir. Çünkü; depresif ataklarda depreşme ve en önemlisi intihar riskinin artması yönünde olumsuz etki yaratabilmektedir" diyor.