Aşırı kilolardan kurtulmak için en doğru yöntem diyetisyene başvurmak. Çünkü kilo vermeden önce sağlık sorunlarınızın saptanması gerekiyor.
Diyet yapmak için önce sağlıklı olmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Avcılar Medicana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Devrim Açıkgöz, "Sağlıklı olmayan bir insan diyet yapamaz. Aksi halde daha büyük sağlık sorunları kaçınılmaz olur" dedi. Diyetisyen Açıkgöz ile sağlıklı bir diyet için nasıl bir yol izlendiğini konuştuk.
* Hastanın hangi kontrollerden geçtikten sonra diyete başlaması gerekiyor? Diyetten önce yapılan check-up'ta açlık kan şekeri, total kolesterol, LDL, HDL, trigliserid, T3, T4, TSH, ürik asit, total protein, kan sayımı tetkikleri yapıyoruz. Bu şekilde hastanın bir başka sağlık sorunu olup olmadığını anlıyoruz. Ardından ölçülerini tespit ediyoruz. Hastanın vücudundaki yağ kitlesi, yağsız doku kitlesi, sıvı miktarı ve bazal metabolizmasını belirliyoruz.
* Eğer hasta, check-up'tan geçmeden diyet yaparsa ne oluyor? Laboratuvar değerlendirilmesi yapılmamış ve klinik kontrolden geçmemiş bir hastanın kendi kendine diyet yapması çok ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Örneğin; tip2 diyabet, ailesel yatkınlığı olan kişilerin hatalı beslenmeleri sonucu ortaya çıkabilen bir hastalıktır.
* Peki, check-up'ın ardından problemler giderildikten sonra hemen diyete başlanıyor mu? Değerlendirmelerde; şeker profili bozukluğu, hiperkolesterolemi, troid fonksiyon bozukluğu, kronik böbrek yetmezliği ve gut gibi hastalıklar tespit edilirse, ilgili branşla görüşüyoruz. Kişiye özel diyet programımızı oluşturuyoruz.
* Tüm kontrollere rağmen diyet sırasında beklenmedik sorunlar yaşanıyor mu? Diyet programı devam ettiği sürede enfeksiyon, yüksek ateş, stres ve benzeri faktörlerin etkisiyle birtakım rahatsızlıklar olabiliyor. Bu noktada, hastayı şikayetine göre bir uzmana yönlendiriyoruz.