Petkim olmadı, Turcas rafineriye 4 milyar dolarlık yatırım yapacak
Petkim ihalesinde ortağıyla en yüksek ikinci teklifi veren Turcas Ceyhan'da kuracağı rafineriyle, petrokimyaya yatırım yapacak.
Batu Aksoy, Socar ile 4 milyar dolara ulaşan yatırımla, naftaya dayalı petrokimya ürünleri üretmeyi planladıklarını söyledi.
Cumhuriyet'in kuruluş yıllarında, Türkpetrol ismiyle yola çıkan Turcas Petrol, bugün dünya devleriyle kurduğu ortaklıklarla enerji sektörünün her cephesinde adından söz ettiriyor. 75 yıllık geçmişinde, akaryakıttan elektrik üretimi ve dağıtımına, rafineriden petrokimyaya kadar enerjinin her alanında faaliyet gösteren Turcas, adımlarını dünya devleriyle birlikte atıyor. Azerbaycan devletinin petrol şirketi Socar ile Ceyhan'da rafineri yatırımını başlatan Turcas, Alman devi E.On ile elektrik üretiminde, İspanyol Iberdrola ile de elektrik dağıtımında büyük oynamaya hazırlanıyor. Shell ile birleşerek akaryakıt dağıtım sektöründe zirvenin ortağı olan Turcas'ın Yönetim Kurulu Üyesi Batu Aksoy, bu alanda gözlerini liderliğe diktiklerini söylüyor.
AVANTAJIMIZ AZERİ PETROLÜ Kıran kırana geçen Petkim ihalesinde TransCentral Asia ile son ana kadar yarışan konsorsiyumda yer alan Turcas, ortağı Socar ile birlikte bundan sonra 'petrokimya'da da yer alacağı mesajını veriyor. Rafineri yatırımını petrokimya üniteleri ile entegre edeceklerini açıklayan Aksoy, "Avantajımız Azeri petrolü olacak" diyor. Batu Aksoy ile, enerji ile turizm ve gayrimenkul sektörüne odaklanan Aksoy Grubu'nun hedeflerini konuştuk.
*Socar ile rafineri yatırımı için izin aldınız. Bundan sonra nasıl hareket edeceksiniz? Socar, Türkiye'yi enerji köprüsü haline getiren BTC Boru Hattı'nın en büyük ikinci hissedarı. Azerbaycan devleti ve Socar buradan akacak ham petrolün yüzde 80'inden fazlasına sahip. Hedefimiz, Ceyhan'da Socar'ın sahip olduğu hafif Azeri petrolüne dayalı, yıllık üretim kapasitesi 10 milyon ton olan ve günde 200 bin varillik bir petrol rafinerisi kurmak. Lisans için ön olurumuzu aldık, şimdi ÇED raporumuzu çıkartıyoruz. Ürün 20 yıl en iyi, en yüksek fiyatlarla nerede satılır bunlar netleşecek. Arkasından 1 yıl içinde projenin inşaatı başlayacak.
*Petkim ihalesini kazanamadınız. Hedefiniz ne olacak? Petrol rafinerileri dünyada petrokimya rafinerileriyle entegre olabiliyor. Petkim'in bugün en büyük problemi kendi hammaddesinin olmayışı. Bu tedarik güvenliği açısından bir sıkıntı yaratıyor. Petkim ihalesine girmekteki ana hedefimiz rafinerimizle bir entegrasyon kurmaktı. Tedarik problemini çözmeyi, uygun koşullarda ve uzun vadeli tedariği sağlamayı planlıyorduk. Rafinerimizin çıkartacağı en önemli ürünlerden biri olan naftaya dayalı petrokimya ürünlerinin kendi piyasasını yaratmayı amaçlıyorduk. Ceyhan ve Petkim'i birbirine bağlayacaktık. Petkim olmadı ama B planımız zaten vardı. Ana projemiz olan Ceyhan projesi devam ediyor. Ceyhan rafinerisinde bir takım petrokimya üniteleri de kurarak entegrasyonu tamamlayacağız. Rafineriyi sadece benzin, dizel gibi petrol ürünleri üretmek için değil, nafta ve kendi tesislerimize tedarik için kuracağız. Özellikle Doğu ve Güney bölgelerine yönelik kullanmak istiyoruz. Yatırım 2-4 milyar dolar arasında olacak. Bizim avantajımız Azeri petrolü, çok hafif. Petrolün kükürt miktarı yüksek olunca ona göre yatırım yapılıyor. Sadece Azeri petrolüne dayalı mı yoksa Irak ve Rus petrolleri de mi olacak, karar veremedik. Petrokimya ünitesinde ne noktaya kadar gideceğimizi hesaplıyoruz. Bu nedenle yatırım miktarları da tam netleşmedi.