Turizm Bakanı'nın çantasında neler var? KültürveTurizmBakanıAtillaKoç' un çantasındaki "kültürraporu" nu Takvim okurlarına açıyoruz. Önümüzdeki dönem, Türk kültür çalışmalarında parlak bir dönem olmaya namzet. Türkiye genelinde şimdiye kadar arkeolojik, doğal, kentsel ve tarihi arkeolojik alanları içeren 23bin714SİT alanı tescil e dildi. 28 adet KültürveTabiatVarlıklarınıKorumaBölgeKurulukuruldu.3 yıl içinde bin737 kazı ve araştırma gerçekleştirildi. Daha önce olduğu gibi bundan sonra da Türk arkeologlarına daha çok imkan verilecek. Bu arada konuşan kitaplık projesi, ekitap projesi, yazma eserlerin dijital ortama aktarılma projesi devreye sokuldu. Kapalı olan 46 müze açıldı, 16 adet yeni müze daha açılacak. Türk kültür, sanat ve edebiyatının dışa açılması, başka ülkeler tarafından son derece dikkat çekti. 29 ülkede, 25 farklı dilde esere destek verildi. Bakanlığın faaliyetleri arasında, kıymeti unutulan DilTarihveCoğrafyaFakültesi mezunları için yeni imkanlar sağlandı. Özellikle Çince bilen rehberlerin sayısının artırılması için çalışmalar sürdürülüyor. Türk orkestra, koro ve topluluklarının yurt dışı programları, tanıtma fonu imkanları ile sürekli desteklenecek. Türk sinemacılığı dünyaya daha rahat açılacak. Bunun için de Hint sineması ile Türk sineması işbirliği için şimdiden ortam hazırlandı. Tiyatro, opera, bale ve güzel sanatlar için yeni destek imkanları devreye girecek ve sayıları artırılacak.
Kültürgirişimciliği Özel teşebbüsü harekete geçirecek KültürGirişimciliğiYasası çıkartıldı. Bu yasanın getirdiği faydaları geniş kitleler henüz bilmiyor. Yeni programlar devreye sokularak özel kültür kurumlarına destek artırılacak ve kültürel mirasın şahıslar tarafından geliştirilmesi için devlet desteği sağlanacak. En önemli faaliyetlerden biri de yeni "Aspendos" ların devreye sokulacak olması...
Türkiye'deyatçılık Televizyonlarda yat turizmi ile ilgili yayınlar dikkatinizi çekiyordur. Akdeniz çukurunda yatçılık son derece önemli gelişmeler yaşıyor. 3 tarafı denizle çevrili, 8bin333 kilometrelik kıyı şeridine sahip Türkiye,Akdeniz' den yeteri kadar faydalanamıyor. Oysa 6bin500kilometrelik kıyı şeridine sahip İtalya,Türkiye' ye örnek olmalı. İtalya' da 350 yat limanı varken, Türkiye30yat limanı ile çok gerilerde kalıyor. Akdeniz' de her yıl 700bin civarında yat seyrediyor. Bunlardan 15biniTürkiye karasularına giriyor, ancak 5bini yat limanlarımıza giriş yapıyor. İtalya,İspanya,Yunanistan milyarlarca dolarlık gelir elde ederken, ülkemizin yatçılıktan geliri 500milyondolar civarında... Türkiye' nin her denizinde yat limanları kurmak, geliştirmek ihtiyacı mutlaktır. Ağırlıklı olarak Antalya,Muğla,İzmir,İstanbul yat limanları bakımından gelişme gösteriyor. Mersin,İskenderun,KaradenizBölgesi acil yatırımlar bekliyor. Şu anda ihalesi devam eden, Erdemli(Mersin),Gazipaşa(Antalya),Karaburun(İzmir),Yenifoça(İzmir),Yalova,Silivri,Trabzon yat limanları, en kısa zamanda işletmeye açılmalıdır. Türkiye' de 1970' li yıllarda TurizmBankası ilk yat limanlarını açarak geç de olsa ülkemizin harekete katılmasını sağladı. Kuşadası,Bodrum,Kemer marinaları bu alanda öncülük yaptı. Akdeniz çukurunda 715 yat limanı işletmede, 300' e yakınının ise inşaatı sürüyor. Türkiye30 yat limanı ile Akdeniz' de adından söz ettiremez. Ancak son yıllarda özel sektörün yat limanları yatırımları bu alanda göze batmaya başladı.