Y Karpuzun faydalarını biliyor musunuz? Medicana Hospital Bahçelievler Diyetisyeni Fatmagül Yılmaz, bu lezzetli meyvenin pek çok ölümcül hastalığa karşı kalkan görevi gördüğünü belirtti.
Yaz mevsiminin en sevilen meyvelerinden biri olan karpuzun vücuda sayısız yararı bulunuyor. Enfaktüse karşı kalbi koruyan bu lezzetli meyve, kanseri de önlüyor. Sıcak günlerin en lezzetli serinleme yolu karpuz, bol miktarda C vitamini ve antioksidan özelliğiyle çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan beta karoten maddesini içeriyor. Karpuzdaki yüksek potasyum, kalp fonksiyonlarının ve kan basının düzenlenmesine yardımcı oluyor. Aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenleyip bağırsak kanserini de önlüyor. Karpuz çekirdekleri ise 'cucurbocitrin' adlı maddeyi içinde barındırdığından kan basıncının düşmesine ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı oluyor.
YEMEKTEN ÖNCE YENMELİ Yüzde 95 su içeren, böbrekleri çalıştırarak idrar söktüren karpuz, böbreklerdeki üre ve ürat tuzlarını da temizliyor. Kum ve taştan yakınanların da mutlaka karpuz yemesi gerektiğini söyleyen Medicana Hospital Bahçelievler Diyetisyeni Fatmagül Yılmaz, "Karpuzun özelliklerinden yararlanmak için yemeklerden önce tüketilmesini öneriyoruz. Çünkü yemek sonrasında sindirim güçlüğü yaşanabiliyor" diye konuştu.
DİYET YAPARKEN... Bilinçsiz karpuz-peynir diyetlerinden kaçınılması gerektiğini belirten Diyetisyen Yılmaz, bu tarz yöntemlerle değil kilo vermek, kilo bile alınabileceğini vurguladı. Karpuzun karbonhidrat değerinin diğer meyvelere göre çok daha düşük olduğunu anlatan Yılmaz, içerdiği yüksek potasyumun vücudun asit-baz dengesini sağladığını ifade etti. Kan basıncının düzenlenmesinde karpuzun büyük etkisi olduğunu söyleyen Diyetisyen Yılmaz, şeker hastalarının bu meyveyi ancak diyetisyenlerinin kontrolünde ve tavsiye edilen ölçülere göre tüketmesi gerektiğini vurguladı. 100 GRAM KARPUZ 34 kal enerji 0.5 gr protein 0.2 gr yağ 7,5 gr karbonhidrat 92.6 gr su 7 gr kalsiyum içeriyor.