Yerleşen fakat ataması yapılmayan adaylar diğer yerleştirme işlemlerine başvurabilir mi?
***
Memur adayları dikkat!
Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) sonuçlarına göre yerleştirme başvuruları bugün mesai bitiminde sona eriyor. Kamudaki iş fırsatlarını değerlendirmek isteyenlere yazarımız Erdal Aydın yol gösteriyor.
Neredeyse bütün adaylar kadroların azlığından şikayet ederken aslında çok önemli bir hususu gözden kaçırmaktadırlar. Şöyle ki ilan edilen kadroların büyük bir miktarı sorumsuz adaylar yüzünden boş kalmakta ve aslında adaylar ilan edilen kadroların yaklaşık % 10'unu daha başlangıçta öldürmektedir. Yüksek puanlı adaylar asla gitmeyecekleri kadroları işaretlemekte ve daha sonra ilgili kadrolara gitmeyerek puanı daha düşük olanları engelleyerek bir anlamda bencillik yapıyorlardı. Bu sebeple her ne olursa olsun tüm adayların bu şekilde davranmaktan vazgeçip çalışmak istemedikleri kadroları ve nitelikleri tutmayan kadroları yazmamaları ve bu konuda çok hassas olmaları gerekmektedir. Adalet bakanlığının kendi yaptığı sınavla devlet memuru olarak atananlar, bu yerleştirme işlemlerine başvurabilir mi?
* Merkezi yerleştirmeye tabi olmayan kurumlara ilgili kurumların kendi mevzuatı uyarınca yaptıkları sınavla atananlar merkezi yerleştirme işlemlerine başvuru yapabilirler. Ancak, devlet memuru olarak bir kadroya atandıklarında çalıştıkları kurumun muvafakatı ile naklen atanmaları gerekmektedir. Bununla birlikte, yerleştirme sonuçlarına göre KİT'lerdeki sözleşmeli personel pozisyonlarına atanmaları halinde eski görevinden istifa ederek yeni görevlerine başlamak mümkündür Yerleşen fakat ataması yapılmayan adaylar diğer yerleştirme işlemlerine başvuru yapabilir mi?
* ÖSYM başkanlığınca yerleştirilen fakat ilgili kurumca ataması yapılamayan adaylar, yerleştirildikleri kurumdan alacakları atanamadıklarına dair yazıyı bu başkanlığa göndermeleri halinde tekrar yerleştirme işlemlerine başvuru yapabileceklerdir.
Tercih kılavuzunda yer olan sınıf ne demektir?
* Sınıf, sadece memurlar için kullanılabilen bir kavramdır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun temel ilkeleri arasında yer alan "Sınıflandırma" ilkesi dikkate alındığında sınıf: "Devlet kamu hizmetleri görevlerini ve bu görevlerde çalışan devlet memurlarını görevlerin gerektirdiği niteliklere ve mesleklere göre ayrılmış olunması" şeklinde tanımlanabilir. 657 sayılı Kanuna göre 10 adet hizmet sınıfı vardır. Kılavuzda yer alan kadroların sınıfları aşağıda belirtilmiştir.
* GİH: Genel İdare Hizmetleri Sınıfı
* TH: Teknik Hizmetler Sınıfı
* SH: Sağlık Hizmetleri Sınıfı
* EÖH: Eğitim Hizmetleri Sınıfı
* AH: Avukatlık Hizmetleri Sınıfı
* DH: Din Hizmetleri Sınıfı
* YH: Yardımcı Hizmetler Sınıfı
* EH: Emniyet Hizmetleri Sınıfı Tercih kılavuzunda sınıfı boş bırakılanlar, KİT pozisyonları, derece ve sınıf belirtilenler ise memur kadrolarıdır.
Hangi kadroları tercih edersem iyi olur?
* Tercih yapacak adayın puanı yüksekse; yüksekse;
* Tercihlerde öncelikle yaşamını hangi ilde sürdürmek istiyorsa o ildeki kurumlar tercih edilmeli.
* Maaşı yüksek olan ve ek ödeme veren kurumlar tercih edilmeli.
* Çalışmak istediği ilde durumuna uygun kadro ve pozisyon yoksa daha sonradan nakil imkanının rahat olduğu kurumları seçmelidir. (Kitler ve üniversitelerde nakil imkanı çok kısıtlıdır.)
* Bitirdiği okula yönelik hizmet sınıfını tercih etmelidir. (Sağlık, teknik okul mezunları düz memur kadrolarını tercih ederse sonra kendi görevlerine atanabilmek için eğer o kurumda ilgili kadro varsa unvan değişikliği sınavına girmelidir) Tercih yapacak adayın puanı düşükse;
* Nitelik arayan kadro ve pozisyonlar tercih edilmeli.
* Kadro ve pozisyon sayısı az olan kurumlar tercih edilmeli.
* Ortaöğretimden tercih yapacak adaylar için üniversite bulunmayan illerdeki kadro ve pozisyon tercih edilmeli. Çünkü; üniversite 2 ve 3. sınıfta okuyan adaylar ortaöğretimden sınava girmektedirler. Bu durumda olan adaylar tercih yaparken üniversitenin olduğu ildeki kurumları tercih etmektedirler.
* Tercih kılavuzunda yer alan illerin gelişmişlik düzeyi dikkate alınmalı.