1994 seçimlerinde kendisini ahlaki değerlerin savunucusu ilan eden RP, seçmenine 'adil düzen' çağrısı yaptı. Yüzde 19 oyla diğer partileri solladı ve belediyelerin başına geçti.
1991 genel seçimleri, Türkiye'de koalisyonlar dönemini yeniden açmıştır. Seçimin galibi DYP, SHP ile koalisyon kurarak iktidar olmuştur. 1991-1994 arasında siyasi sistemin üstyapısında önemli değişiklikler olur. Mesut Yılmaz'ın ANAP'ın liderliğini almasıyla başlayan süreç, Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümünden sonra hızlanır. Süleyman Demirel, DYP ve SHP'nin oylarıyla Cumhurbaşkanı seçilir. 1991 seçimlerinde DYP vitrinine yerleştirilen Tansu Çiller, Süleyman Demirel'in boşalttığı koltuğa geçer. SHP'de ise Deniz Baykal, Erdal İnönü'ye karşı üç kez liderlik yarışına girer ve üçünü de kaybeder. Baykal, CHP'nin başına geçer. Ardından Erdal İnönü, koltuğunu Murat Karayalçın'a devreder.
ANAP: İşbaşına geliyoruz Seçimlerden hemen önce, Bülent Korman, Jeffi Medina ve İzmir Tolga, ANAP'ın seçim kampanyasını yürütmek üzere Toplam İletişim A.Ş.'yi kurarlar. Toplam İletişim, ANAP'a yerel seçimden çok, bir çeşit genel seçim kampanyası yapar. Temel strateji, ANAP'ın Türkiye'yi yönetecek ve ülkenin karşı karşıya bulunduğu sorunların üstesinden gelebilecek çağdaş bir parti olduğunu vurgulamaktır. ANAP kampanyası, 1 Mart 1994 günü yayımlanan çift sayfalık "Yeter! Yalana, masala doyduk. Gerçeğe bakalım. Ekmekler küçülüyor" başlıklı gazete ilanlarıyla başlar. Ana slogan ise "ANAP işbaşına geliyor" şeklindedir.
DYP terörü kullandı Cenajans, DYP'nin kampanyasını üstlenir. DYP, kampanyalarını 2 eksene oturtur. 1) Teröre karşı mücadelede DYP'nin etkinliğinin anlatılması. 2) Ana muhalefet lideri Yılmaz'ın şahsına saldıran negatif kampanya. "Belediyeler için oy mu? Hangi yüzle?" başlıklı ve Mesut Yılmaz olduğu algılanan bir görselin kullanıldığı ilanda "Terörle ilgili toplantılardan kaçanlar... Yarın belediyelerden kaçacak olanlar... Bugün milletten oy istiyorlar. Sorarlar adama: Hangi yüzle?" denilerek, DYP'nin terörizme en büyük darbeyi vurduğu anlatılır. "DYP'ye oy ver, teröre darbe vur", İstikrar için DYP'ye evet", "Biz çözeriz" ilanlarının tamamı terörle mücadeleyi hedefler.
RP: Türkiye'nin teminatı Refah Partisi, 1991'deki başarısında önemli payı olan Anajans'la çalışır. Partinin söyleminde eleştirel değil, yapıcı bir üslup benimsenmiştir. "Rüşvetin kökünden kazındığı bir Türkiye'nin teminatı" başlıklı ilanda, devlet ve toplum idaresine talip olanların iffetli, dürüst ve namuslu olması gerektiği anlatılarak, Refah Partisi'nin ülkede süregiden yolsuzlukların, rüşvetin ve hırsızlığın her türlüsünü kökünden kazıyacağı bildirilir. Yoksul ve kır kökenli katmanları arasında en büyük rüzgarı Refah Partisi estirmiştir. 'Adil düzen' mayası toplumun ezilmiş ve dargelirli kesimlerinde, tüm beklentilerden çok daha fazla tutmuştur.
1994 seçim sonucu 1994 seçimlerinin mutlak mağlubu SHP ise mutlak galibi Refah Partisi'dir. SHP % 13.5 oy oranıyla hezimete uğramıştır. Refah Partisi 1989'da aldığı % 9.7'lik oy oranını % 19.1'e çıkartmıştır. Özellikle büyükşehir belediyeleri Refah Partisi'ne geçmiştir. DYP % 21.4'le birinci, ANAP % 20.99'la ikinci olsalar da DYP 1991 seçimlerine göre % 7, ANAP % 3 oranında oy kaybeder. DSP % 8.7, MHP % 7.9, seçimlere ilk kez katılan CHP ise % 4.6 oranında oy alır. Merkez soldaki SHP, DSP ve CHP'nin toplam oyları % 25'lere geriler.