'Eli kolu bağlı belediye başkanı'
1989 yerel seçimleri.
26 Mart 1989 yerel seçimlerinde, SHP kampanyasında, "26 Mart'ta yolsuzluğu, rüşveti, talanı ve ANAP'ı süpürelim" başlıklı ilanlar kullanıldı. Basın yayın organlarında, ANAP'ın, milletvekili olma vasfından uzak pek çok kişiyi, hatta eş, dost, akrabayı Meclis'e soktuğu söyleniyordu. "Papatyalar" ve "hanedan" kelimeleri siyasi literatürümüzde yerlerini almışlardı. Bu doğrultuda, SHP "Aile meclisi değil, millet meclisi", "Satılan Türkiye değil, kalkınan Türkiye" başlıklı afişleri yaptırır. Referandumla siyaset yasağı kalktığı için, SHP'ye katılan ve partinin Genel Sekreterlik'ine seçilen Baykal da Genel Başkan Erdal İnönü'nün yanı sıra afişlerde yer alır.
'MAKAMSIZ,MEKANSIZ, İMKANSIZ' ANAP'ın bu kampanyada yaptırdığı belediye başkanlarına dönük 3 ilan, sonradan başını çok ağrıtmıştır. Cenajans tarafından hazırlanan bu 3 ilanda da illüstrasyonların kullanılmıştır. 22 Mart 1989 günü kullanılan ilk ilanda, Çinli olduğu anlaşılan bir belediye başkanı ile "Farklı dilden konuşan bir belediye başkanı ister miydiniz?" başlığı yer almıştır. Kucağında çantası, yanında piknik tüpü ve çeşitli büro araçgereçleriyle resmedilen "Makamsız, mekansız, imkansız ve iktidarsız bir belediye başkanı ister miydiniz?" başlıklı ilanla, bir zamanlar belediye başkanlarının kaynak sağlayabilmek için hükümet kapısında günlerce bekletildiği, bırakın iş yapmayı personeline bile maaş ödeyemedikleri anlatılmaktadır.
ANAP ÜÇÜNCÜ PARTİ OLARAK ÇIKTI ANAP ilanlarının en negatif olanı 24 Mart günü yayımlanır. Bir koltuğa ellerinden, ayaklarından ve vücudunun muhtelif yerlerinden bağlanmış çaresiz bir adamı resmeden illüstrasyonun kullanıldığı ilanda seçmene, "Eli kolu bağlı bir belediye başkanı ister miydiniz?" diye sorulmaktadır. 1989 seçimlerinde Türkiye nüfusu 55 milyona yaklaşmıştır. Ve bu 55 milyonun 28 milyonu seçmen niteliklerine sahiptir. Seçmenlerin yaklaşık 23 milyonu seçime katılır ve oy kullanır. Sandıklardan çıkan geçerli oy sayısı 22 milyon 147 bin adettir. Sosyal Demokrat Halkçı Parti , geçerli oyların % 28.6'sını alarak seçimlerin galibi olur. Ülkenin çok büyük bir bölümünde yerel yönetimlerde SHP işbaşına geçer.. SHP'yi % 25.1 ile DYP izlemektedir. ANAP ancak % 21.7 oy alarak seçimden üçüncü parti olarak çıkabilmiştir. Bu seçimin dikkate değer bir diğer gelişmesi de Refah Partisi'nin aldığı oydur. RP, bu seçimlerde ilk defa %10'luk baraja yaklaşmıştır.
|