Ülkemizde 50 yaşından sonra süt içilmeye başlandığını söyleyen uzmanlar, 'Halbuki bu alışkanlık çocukluk çağında kazanılmalı ve ömür boyu sürdürülmeli' diyor.
Düşük kalsiyumlu beslenme biçimi, osteoporoza (kemik erimesi) davetiye çıkartıyor. Özellikle kadınların yaşlılıktaki korkulu rüyası olan osteoporozdan korunmak için, çocukluktan itibaren düzenli olarak süt içmek gerekiyor. Ülkemizde genelde 50 yaşından sonra süt içmeye başlandığını söyleyen uzmanlar, doğru olanın çocuk yaştan itibaren süt içmeye başlanması ve ömür boyu devam ettirilmesi olduğunu belirtiyor. Diyetisyen Aysen Arıcan da, büyüme çağında yeterli kalsiyum alımının kemik kütlesinin artmasını ve ileriki yaşlarda kemik erimesi riskinin azalmasını sağladığına dikkat çekiyor.
DÜZENLİ İÇMEK ŞART Süt ve süt ürünleri, kalsiyum açısından zengin ve en rahat ulaşılabilecek besin maddeleri arasında yer alıyor. 100 ml tam yağlı süt 118 mg, yarım yağlı süt 120 mg, yağsız süt ise 122 mg kalsiyum içeriyor. Bu nedenle küçük yaştan itibaren düzenli-yeterli süt içme alışkanlığını kazanmak ve sürdürmek önem taşıyor. Kemik yapısının üçte ikisi mineral, bu mineralin yüzde 40'ı da kalsiyumdan oluşuyor. Vücutta bulunan toplam kalsiyumun yüzde 90-99'u iskelet sistemi ve dişlerde bulunuyor. ÇOCUKLUKTA ÖNEMLİ Büyüme çağında yeterli kalsiyum alımı, kemik kütlesinin artmasını ve ileri yaşlarda kemik erimesi riskinin önemli oranda azalmasını sağlıyor. Beslenmenin ve süt tüketiminin özellikle kemik sağlığı üzerindeki olumlu etkileri, çocukluk ve gençlik dönemlerinde yaşlılıkta daha çok önem taşıyor. Kemik oluşumunun 30 yaşa kadar devam ettiğini belirten uzmanlar, 30 yaşından sonra yeterli kalsiyum kaynağı besin alınmaması sonucu bazı rahatsızlıkların ortaya çıktığını vurguluyor; hormonal değişiklikler, bağırsaklarda kalsiyumun emiliminin azalması kemikten kalsiyum çekilmesi, kısacası kemik kaybı başlıyor. Kalıtım, cinsiyet, yaş, östrojen hormonunun azalması, yetersiz ve dengesiz beslenme osteoporoz riskinde artışa neden oluyor. KAYIPLAR... Genelde kadınların kemik mineral yoğunluğu erkeklerden daha düşük. 70 yaşındaki kadın bedeninde, 20 yaştaki kalsiyumun yüzde 60'ı kalırken, erkekte bu oran yüzde 76'dır. Kadınlarda kemik kaybı, menopozda önemli ölçüde hızlanıyor. Bunun esas nedenini ise östrojen yetersizliği oluşturuyor.
ŞEKLİMİZİ BOZUYOR Kemik ve kaslardaki kayıplar; boy kısalması, kemik kırılganlığında artış, deri altı yağ tabakasının incelmesi, diş kayıpları, bacaklarda eğrilik, şekil bozuklukları ve kamburluğa neden oluyor.