Ya uzlaşma ya seçimin ardı seçim
Cumhurbaşkanı Sezer, Anayasa değişiklik paketini referanduma sunulmak üzere Başbakanlık'a gönderdi. Ayrıca paketin "usul" yönünden iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Peki bundan sonra ne olacak? Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanı'nı halk mı seçecek, Meclis mi?
***
Öncelikle takvime bakmak gerekiyor. Cumhurbaşkanı'nın dün Başbakanlık'a gönderdiği karar, resmi gazetede yayımlanacak. Yayın tarihinden itibaren 120 gün geçtikten sonraki ilk pazar günü referandum yapılacak. Yani Ekim ayı ortasında halk oylaması var. O tarihe kadar Anayasa değişiklik paketi yürürlüğe giremeyecek. Dolayısıyla Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanı halk tarafından değil yeni Meclis tarafından seçilecek.
***
Takvime bakalım. Genel seçim 22 Temmuz'da. Yüksek Seçim Kurulu 28 Temmuz'a kadar kesin sonuçları ilan edecek. TBMM İçtüzüğü'ne göre, kesin sonuçların ilan edilmesini takiben 3 gün içerisinde, yani en geç 1 Ağustos'ta Meclis'te yemin töreni yapılacak. Sonra Meclis Başkanlık Divanı oluşturulacak. Ardından cumhurbaşkanlığı seçimi. Yeni Cumhurbaşkanı'nın, Meclis Başkanlık Divanı oluştuktan sonra 30 gün içerisinde, yani Eylül ayı başında seçilmesi gerekiyor.
***
Ya seçilemezse? Yeni Meclis'in önündeki en büyük tehlike bu. Eğer 30 gün içerisinde Cumhurbaşkanı seçilemezse, Türkiye tekrar erken genel seçime gidecek. Peki Cumhurbaşkanı'nı seçmek için ne gerekiyor? Anayasa Mahkemesi'nin "Genel Kurul'da 367 milletvekili bulunmak zorundadır" şeklindeki kararı yürürlükte. Dolayısıyla AK Parti ve CHP arasında bir uzlaşma sağlanmazsa, Cumhurbaşkanı yine seçilemez. Bu çok açık. Çünkü 184 milletvekili Genel Kurul'daki oylamaya katılmazsa, yeni Cumhurbaşkanı'nı seçmek mümkün değil... Böyle bir tehlikenin en büyük sigortası yeni seçilecek milletvekilleri. Çünkü yeni vekillerin, Meclis'e girdikten 1 ay sonra tekrar seçime gitmeye izin vermeyecekleri düşünülüyor.
***
Meclis'in önündeki bir tehlike daha var. O da hükümetin kurulamaması. Eğer 45 gün içerisinde hükümet kurulamazsa, yine erken seçim gündeme geliyor. AK Parti, CHP, MHP ve bağımsızlardan oluşacak bir Meclis'te böyle bir kilitlenme ortaya çıkabilir. Bu olasılığı da gözardı etmemek gerekiyor.
***
...Yeni milletvekilleri için bir de iyi haber. Anayasa Mahkemesi iptal kararı verirse, referanduma gerek kalmaksızın eski hükümler işlemeye devam edecek. Dolayısıyla, milletvekilleri 4 yıl değil, 5 yıl görev yapacak. Mahkeme iptal kararı vermez, referanduma gidilir ve oradan "Ret" kararı çıkarsa, yine sevinen milletvekilleri olacak...