ÖSS ve OKS sınavlarına sayılı günler kala gençler büyük stres yaşarken, uzmanlar bu konuda önemli uyarılarda bulundu 'Sınav kaygısının azı motive ediyor, çoğu başarısızlık getiriyor' diyen uzmanlara göre; en önemlisi kendinize güvenmeniz.
Çok sayıda öğrenci için geri sayım başladı. Harıl harıl 17 Haziran'daki ÖSS sınavı ve liseler için yapılacak sınavlara hazırlanan öğrenciler şimdiden büyük stres yaşıyor. Öğrencilerin duyduğu kaygıyı son derece normal kabul eden uzmanlar, sınav stresinin azının yarar, çoğunun ise zarar getireceği görüşünde. Başarı için kontrollü olunması gerektiğini söyleyen uzmanlar, sınav kaygısının nedenlerini ve bu kaygıyı yenmek için yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:
NEDEN KAYGI DUYULUR? * Çalışmaya geç başlamak. * Yeterince çalışmamak. * Zamanı iyi kullanamamak. * Uykusuzluk. * Yanlış beslenme, aşırı şeker, karbonhidrat tüketmek. * Yeterince dinlenmemek ya da aşırı dinlenmek. * Kahve ve çay içmek. * Olumsuz düşünmek. * Yeterli çalıştığı, hatta gerekli tekrarları yaptığı, testler çözdüğü halde, 'Kazanamazsam, hastalanırsam, sorular kesin çok zor çıkacak' gibi sonuca yönelik çeşitli ihtimal içeren olumsuz inanç ve düşünceler. CAN SİMİDİ ÖNERİLER Son anda sınava hazırlanmayın: OKS ve ÖSS sınavları uzun süreli ve sistemli, düzenli çalışmayı gerektiren sınavlardır. Ancak hâlâ yeterli süre var. Artık hiç bilmediğiniz veya yetişmeyecek konuları değil, bildiğiniz fakat eksiğiniz olan konuları çalışın. Mutlaka konuyu çalıştıktan sonra 15-20 soruluk test çözün. Test çözmeyi arttırın, sözel derslerde konu çalışarak değil, test çözerek netleri arttırabilirsiniz. PLANLI OLMAK ŞART Haftalık ve günlük çalışma programı yapın: Programınızın olması hangi konuya çalışacağınızı bilmeniz anlamına gelir. Bu da kaygıyı azaltır. Çalışırken ara verin: Dersler arasında çok uzun molalar vermeyin. Her seferinde dikkatin toplanması güçtür. Molalarınızı da planlayın: Çalışırken her saat başı 10 dakika ve her iki saatte bir yarım saatlik mola vermek uygun olacaktır. Uzun molalarda yemek yiyebilir, gazete okuyabilir, odanızı düzenleyebilirsiniz. Düzenli uyuyun: Günde en az 7-8 saat uyuyun.
OLUMLU DÜŞÜNÜN İyi ve düzenli beslenin: Kaygı ile başa çıkmada doğru ve dengeli beslenme çok önemlidir. Şeker, hamur işi, kahve, çay, sigara, kaygıyı arttırır. Protein ağırlıklı et, süt, yumurta, baklagiller, sebze, bol meyve, kepekli ürünler tüketmeye dikkat edin, bol su için. Pozitif düşünün: Olumlu düşünmenin gücü, kaygıyı kontrol eder ve azaltır. Kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Kendinizi kendinizle karşılaştırın: Gereklilik içeren cümleler yerine 'bilirim'li cümleler ile düşünmeye özen gösterin. Örneğin; yapabilirim, öğrenebilirim, çözebilirim gibi... Gevşeme egzersizi yapın: Nefes egzersizi yaparak bedeninizi ve zihninizi gevşetin. Beden gevşekse zihin daha iyi çalışır. Dikkatin bittiğini hissettiğiniz anda nefes egzersizi yapın. Her şeyden önemlisi; kendinize güvenin!