Öğretmen açlık sınırında Bağımsız Eğitimciler Sendikası'nın araştırmasına göre Türkiye'de öğretmenler yoksulluk sınırının altında maaş alıyor. Öğretmenlerin yüzde 30'u ise açlık sınırını geçmiş durumda
Ankara'dan ne kadar, 'Ekonomitıkırında' açıklamaları yapılsa da, 'enflasyon düştü, borsa uçuyor' diye zil takıp oynasak da gerçekler maalesef öyle değil. Vatandaş ay sonunu zor getiriyor. Resmi enflasyon oranında artan ücretler karşısında, zamlar bunun 23 katı gelince alım gücümüz sürekli aşağıya gidiyor. Esnaf kan ağlıyor, işçi, memur zor durumda. İşsizlik sürekli artıyor. Bu manzaranın öğretmenleri nasıl etkilediğini araştıran Bağımsız Eğitimciler Sendikası çarpıcı sonuçlara ulaştı.
BİRTÜPİÇİN15SAAT Maaşlara yapılan zam oranıyla bir tüp parasının bile karşılanamadığını belirten Sendika Genel Başkanı Gürkan Avcı, "Çocuklarımızı emanet ettiğimiz öğretmenimizin 4 kişilik ailesiyle, kira, yakacak, giyecek, yiyecek, eğitim, sağlık, ulaşım ve haberleşme gibi ihtiyaçlarını vasat nitelikte karşılayabilmesi için en az 2.400 YTL maaş alması gerekir" dedi. Bir öğretmenin 12 kilogramlık mutfak tüpü için 5 sene önce 3 Saat 58 dakika çalışırken bu gün 15 Saat 5 dakika çalışması gerektiği, 1 kilogram dana eti için 4 Saat 9 dakika çalışırken, bugün 7 Saat 5 dakika çalışması gerektiği, 5 yıl önce 1 kilogram beyaz peynir için 2 Saat 28 dakika çalışan öğretmenin, bugün 3 Saat 52 dakika çalıştığı, takım elbise için 71 Saat 41 dakika çalışan öğretmenin bu gün 100 Saat 26 dakika çalışması gerektiği, 5 sene önce ayakkabı için 23 Saat 54 dakika çalışırken, bu gün 29 Saat 50 dakika çalıştığı ve ev kirası için 5 sene önce 95 Saat 35 dakika çalışırken bu gün 159 Saat 20 dakika çalıştığını söyleyen Avcı, şunları kaydetti:
'ÇADIRDAKALSAGEÇİNEMEZ' "Bir öğretmen ailesi şu anki ortalamayla 920 YTL maaşla çadırda yaşasa, battaniyelere sarılarak ısınsa, başkalarının verdiği giyeceklerle yetinse, çocuklarını okula göndermese, hastalanmasa, iş yerine yürüyerek gidip-gelse, haberleşme ihtiyaçlarını tamamen kısıtlasa, aldığı ücret karnını doyurmaya yetmez. Geleceğimizi emanet ettiğimiz öğretmenlerimize verilen ücret, sefalet ücreti bile değildir." Avcı, enflasyon rakamlarının eğitim çalışanlarının günlük geçimdeki gerçek enflasyon oranını yansıtmadığını öne sürerek, "Eğitimcilerin maaşları reel kayıplar dikkate alınıp hazırlanan gerçek enflasyona göre belirlenmelidir." dedi.
'Hepimizişsizkaldık' "Bundan 23 hafta öncesine kadar 4/C'li dil öğreticisi olarak görev yapan, fakat okulların kapanmasına 1 ay kala sözleşmeleri fesh edilen 3 bin 500 öğretmenden biriyim. Bakanlık sözleşmeleri feshetmeyeceğini açıklamasına rağmen derslerin boş geçmesini göze alarak bu kararı verdi. Peki neden? Cevabını kimse bilmiyor. Geçen yılki gibi 4 B'li bile yapmadılar." (Mağduröğretmenler)
'Dilekçeler görülmüyor' "Bizler yönetici sınavlarını geçen uzman öğretmenleriz. Bakanlığa defalarca müracaat etmeme rağmen atamam yapılmadı. Vekaletlerin verilerek bu görevlerin sürdürülmesi beni ve benim gibi pek çok arkadaşımızı mağdur etmekte ve psikolojik olarak da yıpratmaktadır. Yukarıda belirttiğim konuda benim gibi daha pek çok mağdur bulunmaktadır." (Yönetici adayları)
AVRUPA'DA NASIL? Almanya'da göreve yeni başlamış bir ilkokul öğretmeni yılda 34 bin 412 dolar gelir elde ederken, Yunanistan'da 20 bin 86 dolar kazanıyor. Bu rakam Türkiye'de 6 bin 358 dolarda kalıyor. Almanya'da 15 yıldır ilköğretimde görev yapan bir öğretmenin yıllık geliri 46.459, Yunanistan'da 24.668 dolar iken, Türkiye'de bu rakam 7 bin 191 dolara düşüyor. En yüksek çalışma saatlerine sahip olan ülke de Türkiye. Öğretmenler İrlanda'da 925 saat İspanya'da 1425 saat, Portekiz'de 1526 saat, Hollanda'da 1659 saat, Türkiye'de 1816 saat çalışıyorlar.