Havaların ısınmasıyla birlikte gıda zehirlenmeleri sağlığımızı tehdit etmeye başladı. Özellikle yaz aylarında yediğimiz besinlere dikkat etmeliyiz.
YAZ sıcaklarının kendini hissettirmeye başladığı şu günlerde pek çok kişide karın ağrısı, mide bulantısı, ishal gibi şikayetler baş gösterdi. Tipik gıda zehirlenmesi belirtileri olan bu şikayetlere sıcak nedeniyle besinlerdeki mikroorganizmaların üremesi, dolapta saklanmayan açıkta kalan yiyecekler yol açıyor. Aslında besinlerin hepsinde mikroorganizmalar bulunuyor. Ancak üreticiden tüketiciye ulaşırken kötü koşullarda yapılan nakil işlemleri, gıdaların iyi olmayan şartlarda pişirilmesi, paketlenmesi, saklanması, hijyenin bozuk olması gibi durumlarda mikroorganizmalarda çoğalma oluyor ve salgıladıkları toksinler zehirlenmelere yol açıyor.
SÜT ÜRÜNLERİ Gıda zehirlenmeleri; bakteri, virüs ve parazit gibi mikroorganizmalarla olanlar ve kimyasallarla olan zehirlenmeler şeklinde iki ana başlık altında toplanıyor. Bakteriyel zehirlenmelerin hemen hemen hepsinde taşıyıcı besin, et veya tavuk ya da bu canlıların süt, yumurta gibi ürünleridir. Dolayısıyla süt ile yapılan tatlılar (dondurma, pasta ve kremalar...) gıda zehirlenmelerinin en önemli nedenlerindendir. Ayrıca suların iyi dezenfekte olmaması, kabuklu deniz hayvanları ve mantarlar da zehirlenmeye yol açan diğer gıda ürünleri arasında sayılıyor.
HİJYEN ÇOK ÖNEMLİ Besinin henüz çiğ olduğu dönemde hijyen kurallarına uyulmaması, hayvanların kesim işlemlerinde temiz olunmaması, besinlerin tam bir pastörizasyondan geçirilmemesi, pişmiş besinlerin açıkta kalması, yeteri kadar soğuk dolaplarda saklanmadan tekrar tekrar ısıtılarak yenmesi veya hatalı hazırlanması sonucu da gıdalar zehirli hale geliyor. Gıda zehirlenmesinde mikroorganizmaların yanı sıra sinek ve böcekler de etkili oluyor. Sinekler çöp ve pislikleri yiyeceklere taşıyarak zehirlenmeye ortam hazırlıyor.
BELİRTİLERİ NELERDİR? Gıda zehirlenmeleri belirtileri genellikle, bozuk gıdanın tüketilmesini takip eden birkaç saat içinde ishal, bulantı, karın ağrısı, kusma bazen de ateş olarak görülür. Özellikle balık ve kabuklu deniz ürünlerinin zehirlenmelerinde aşırı terleme, duyu kayıpları, baş ağrıları ve görme bulanıklığı gibi daha ağır belirtiler yaşanabilir. Bu belirtiler ortaya çıktığında ilk olarak evde yapılması gereken şey bol sıvı alınması ve istirahattir. Mümkün olduğunca ishali durduracak ilaçlardan kaçınılmalıdır. Çünkü bu tür ilaçlar zehirlenmeye sebep olan bakterilerin vücuttan atılmalarını geciktirir.