İki canın beslenmesi
Hamilelikte en çok beslenmenize dikkat etmeniz gerekiyor. Düzensiz ya da yetersiz beslenme sonucu bebeğinizin sağlığını riske atabilirsiniz.
SAĞLIKLI bir bebek için hamilelikte ve öncesinde sağlıklı beslenmek gerekiyor. Aşırı kilo almaktan korkmayacağınız, aşerdiğinizde çekinmeyeceğiniz bir hamilelik geçirmek istiyorsanız, bebek sahibi olmaya karar verdiğiniz andan itibaren beslenmenize daha çok dikkat etmelisiniz. "Ne yapabilirim?" diye merak ediyorsanız, işte size öneriler:
HAMİLELİK ÖNCESİNDE * Özellikle kurufasulye, mercimek, ceviz, ıspanak ve buğday gibi folik asit zengini yiyecekleri, mutlaka yeterli miktarda tüketmelisiniz.
* Demir alımı için C vitaminine dikkat etmelisiniz. Demir; kırmızı et, yumurta, tahin, pekmez, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. C vitamini ise (100 gramındaki C vitamini miktarı sırasına göre) yeşil sivri biber, karnabahar, ıspanak, çilek, portakal, greyfurt, mandalina, şeftali, domates gibi besinlerde vardır.
* Balık, tam buğday, yeşil yapraklı sebze ve kuru meyvelerde bulunan B6 vitamini ile sebze, sıvı yağ ve yumurtadaki E vitamini hormonal denge açısından önemlidir.
HAMİLELİK SIRASINDA Vücutta, yumurtalıklarda üretilerek salgılanan östrojen ve progesteron hormonları sayesinde oluşan bu dönemde, bebeğin ve sizin artan ihtiyaçlarınızı karşılayabilmesi için beslenmenizde önemli değişiklikler yapmalısınız. Gelişen bebeğin vücut hücrelerinin çoğu proteinlerden yapıldığı için, proteinlere dikkat etmelisiniz. (Yumurta, et, hindi, tavuk, balık, süt, peynir, yoğurt, kuru baklagiller ve ceviz/fındık/badem gibi kuruyemişlerde bulunur.)
ERKEN DOĞUM OLABİLİR Hamilelikte kilo kontrolüne dikkat edilmez veya yeterli-dengeli beslenme sağlanamazsa, şişmanlık, güç doğumlar, ölü doğumlar, prematüre (erken) doğumlar, düşük ağırlıklı doğumlar, beden veya zihinde gelişim bozuklukları görülebilir. Bu nedenle hamilelik döneminde gerekli olan enerji ihtiyacı annenin oksijen tüketimi ile ölçülerek değerlendirilmeli, ihtiyacı olan tüm besin grupları sağlanmalı.
VİTAMİN VE MİNERALLER Folik asit: Bebeğin zihinsel ve bedensel gelişimi için gerekli olan folik asit, kurufasulye, mercimek, ceviz, ıspanak ve buğdaydan alınabilir. B12 vitamini: Süt, peynir ve balık B12 vitamini açısından zengindir. A vitamini: Havuç, kayısı, yumurta ve ıspanakta bulunur. Demir: Kan yapımında görev alan demirden zengin kaynaklar; yumurta, pekmez, tahin, ıspanak, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru baklagillerdir. Kalsiyum: Süt ve ürünlerinde zengindir. Çinko: Bebekte büyüme yetersizlikleri, ölü doğumlar ve doğumsal anomaliler görülebilir. Peynir, badem, ceviz, buğday ve bulgurda çinko zengin olarak bulunur. İyot: Yetersizliğinde düşük ve ölü doğumlara yol açan iyot, balık ve deniz ürünlerinde, tavukta, beyaz peynirde, kuru baklagiller, yumurta ve sütte zengin olarak bulunur. Omega-3 ve Omega-6 yağ asitlerinin dengeli alımı, bebek gelişimi için çok önemlidir.
|