Kalbinizin sağlıklı olması için alkolden uzak durmanız ya da günde en fazla 30 gramla sınırlamanız gerekiyor. Günlük alınan tuz miktarının da altı gramı geçmemesi isteniyor.
Sağlıklı hayatın temeli beslenmeden geçiyor, beslenme alışkanlığı da küçük yaşta ediniliyor. Prof. Dr. Tevfik Gürmen de, kalp-damar sağlığı için iki yaşından itibaren çocuklara sebze-meyve ağırlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılması gerektiğini belirtiyor. Kalp hastalıklarında diyet hedefinin sadece kolesterolü düşürmek olmaması gerektiğini söyleyen uzmanlar; şişmanlık, şeker hastalığı gelişimini engelleyici ve yüksek tansiyonu kontrol altına alacak bir beslenme programının benimsenmesini tavsiye ediyor. İşte sağlıklı kalp diyetinin püf noktaları:
NELERDEN UZAK DURMALI? * Sağlıklı beslenme diyeti, doymuş yağlardan, trans yağ asitlerinden ve kolesterolden fakir, sebze ve meyve ağırlıklı, lifli gıdalardan oluşmalı. * Günlük tuz kullanımı 6 gramı geçmemeli. Günlük alkol miktarı da 30 gramla sınırlandırılmalı. Bu da, 600 ml bira, 250 ml şarap, 40 ml viski veya rakıya tekabül ediyor. Ancak doğru olanı, kişinin kalp sağlığı için alkol alımına yönelmemesidir. * Yağ oranı, günlük alınan enerjinin yüzde 25-35'ini oluşturmalı. * Alınan günlük kolesterol miktarı ise en çok 200 gram olmalı.
KALBE ZARARLI YAĞLAR Doymuş yağ asitleri: Doymuş yağ asitleri kötü kolesterol denilen LDL kolesterol düzeyini yükseltir, insüline direnci artırarak şeker hastalığının oluşumuna zemin hazırlar. Doymuş yağ asitleri memeli hayvanların etlerinde ve bunlardan elde edilen süt ürünlerinde bulunuyor. Bunların başında gelen tereyağı, kahvaltıda ve yemeklere ek olarak kesinlikle kullanılmamalı. Yağsız ya da az yağlı, peynir, süt ve yoğurt tüketilmeli. Kuzu ve koyun eti yerine az yağlı dana eti ile hindi, tavuk ve özellikle de balık tercih edilmeli. Sakatat, pastırma, sucuk, salam ve sosisten ise mutlaka kaçınılmalı. Trans yağ asitleri: Trans çoklu yağ asitleri kötü kolesterolü artırır ve iyi kolesterolün düşmesine neden olur. Margarinler gibi katı yağlar bu tür yağlardandır ve kullanılmamalıdır. Ayrıca dışarıda yapılan hazır yemeklerde ve börek çörek yapımında trans yağ asitleri kullanılıyor. Bu gıdaların tüketiminden mümkün olduğunca kaçınmak gerekiyor.
YARARLI YAĞLAR Doymamış yağ asitleri: Diyette doymamış yağ asitleri kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Bunun için omega 6 ve omega 3 yönünden zengin olan bitkisel yağlar; mısırözü, ayçiçeği, soya fasulyesi yağı tüketilmelidir. Omega 3 yönünden zengin olan soğuk su balıkları da kan yağlarını düşürerek kandaki pıhtılaşmayı azaltır. Ayrıca kalp ritm bozukluklarının önüne geçerek ani ölüm riskini en aza indirir. Bunun için haftada en az iki kez balık tüketilmelidir. Bunun yanında keten tohumu, kanola yağı, soya yağı ve fındık da omega 3 yönünden zengindir. Günde 5-6 fındık tüketimini önerilmektedir.