Yeni Meclis nasıl olacak?
Siyasette son durum şöyle: DYP ve ANAVATAN birleşti. CHP ve DSP"güçbirliği" yapacak. GençParti'nin de soldaki güçbirliğine katılması bekleniyor. MHP, tek başına seçime gireceğini açıkladı.
***
Bu tabloya dikkatle baktığınızda görünen şudur: Erken seçimden sonra büyük olasılıkla -ilk etapta- 4 partili bir Meclis ortaya çıkacak. AKParti,CHP,DemokratParti ve MHP... AKParti ve CHP; hükümet kurmaya en yakın 2 parti olacak. DYP,ANAVATAN birleşmesiyle oluşan DemokratParti'nin sıçrama yapması bekleniyor. "Baraj" sorunu ortadan kalktı. MHP'nin yaptırdığı anketlerde de barajın çok üzerinde bir oy oranı görülüyor.
***
Tabii bir de bağımsızlar var. DEHAP ülke barajı nedeniyle "bağımsızaday" larla Meclis' e girip, daha sonra grup kurmayı hedefliyor. Özellikle Güneydoğu'daki oy potansiyeline güvenen DEHAP yöneticilerinin hesabına göre, 20 ila 40 arasında milletvekili çıkartacaklar. Bu arada, barajın altındaki birçok küçük partinin ittifaklar yoluyla Meclis'e girmeyi deneyeceği anlaşılıyor.
***
Öyle görünüyor ki, Meclis'in açılışında 4 parti ve bağımsızlar bulunacak. Daha sonra bağımsızlar DEHAP' a geçecek. DSP ve -ittifak yapılırsa- GençParti'nin de CHP'den ayrılma olasılığı var. Bu durumda 7 partili bir Meclis oluşabilir.
***
CHP yönetiminin ısrarcı olduğu bir nokta var: "Güçbirliği"nin "birleşme"ye dönüşmesi. DSP'nin CHP çatısı altında "bütünleşerek" siyasete devam etmesi. "Birleşme" sağlanırsa 7 parti yerine 6 partili bir Meclis' le karşılaşabiliriz. Bu kadar çok partinin bulunduğu bir parlamentoda hiçbir parti, aldığı oy oranının üzerinde milletvekili çıkartma şansını elde edemeyecek. Yeni Meclis yapısı her konuda "uzlaşma"yı zorunlu kılacak. Eğer Anayasa değişikliği yapılamazsa, yeni Meclis'in ilk işi cumhurbaşkanlığı seçimi olacak. İlk "uzlaşmasınavını" da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde verecek.