Düşük oranlı işlemlerde KDV iadesi 2006yılındayayıncılıkişinebaşladık.Kağıda,matbaayayüzde18KDVödüyoruz.KitaptaKDVyüzde8olduğuiçinödediğimizKDV'yitahsiledemiyoruz.İndiremediğizKDV'yiiadealabilirmiyiz? * Bakanlar Kurulu kararı ile KDV oranı indirilen işlemlerle ilgili olarak yüklenilen, ancak indirilemeyen KDV'nin iadesi mümkündür. Nakit iade yıllık olarak yapılır. Aylık olarak vergi borçlarına mahsup da yapılabilir. İşleri ve işlemleri biraz fazla sürdüğü ve rakamlar da çok büyük olmadığı için aylık mahsup pratikte pek mümkün olmamaktadır. Yıllık iade yıl kapandıktan sonra verilen KDV beyannamelerinden birinde talep edilebilir. 2006 yılına ilişkin verginin 10.000 lirası iade edilmez. Aşan kısmı iade edilir. İadenin işlemleri biraz fazla, Maliye ya da yeminli mali müşavirin incelemesi gerekir. Konuyu muhasebecinize anımsatırsanız, 99 ve 101 numaralı KDV genel tebliğlerinde yapılan açıklamalara göre size yardımcı olabilir. Fırıncı, tekstilci, 150 metrekareden küçük konut işleri ve benzeri düşük oranda KDV'ye tabi bütün işlemlerde aynı durum geçerli.
İncelemesonuçlarınındeğerlendirilmesi Elektronikeşyaservisişiyapmaktayız.Geçmişyıldefterlerimizincelendi.İncelemedeaçtığımızherkartiçinservisverdiğimizkabuledilerek,gelirhesaplandıveyüzde20karkabuledilerekraporyazıldı.Açtığımızherkartaişlemyapmıyoruz.Karoranıdadurumagöredeğişebilmektedir.Buşekildeyazılanraporadavaaçsakkazanabilirmiyiz? * Her karta işlem yapmadığınız iddiasının dinlenmesi ve işlem yapmadığınız kartlar ile ilgili olarak ayrıntılı inceleme yapılması gerekirdi. Bu açıdan inceleme eksik görünüyor. Ayrıca götürü bir kar oranı alınması da her zaman doğru olmayabilir. Ancak dava açtığınız zaman incelemenin bilirkişi vasıtasıyla yeniden yapılma olasılığını göz önünde tutmalısınız. Dediğiniz hususta bilirkişi tarafından ayrıntılı olarak yeniden inceleme yapılırsa sonucun ne olacağını, yani gerçek durumu dikkate alarak dava açmak veya uzlaşmak konusunda karar vermelisiniz.
KDV'detevkifatyaygınlaşıyor HurdametallerdeneldeedilenlerdışındakibakırkülçelerininteslimindeKDV'nin90'ıoranındatevkifatuygulanıyorvealıcılartarafındanvergidairesineödeniyor.MaliyeBakanlığışimdibakırınyanısıraalüminyumveçinkoiçindeaynıuygulamayıbaşlatıyor. * Diğer taraftan, özel güvenlik hizmetlerinde de sadece kamu kurumları ile bu nitelikteki kurumlar ve halka açık şirketler KDV tevkifatı yapıyordu. Tevkifat oranı da 1/2 idi. Şimdi bütün mükellefler için özel güvenlik hizmetlerinden KDV tevkifatı yapma zorunluluğu getiriliyor. Tevkifat oranı da 4/5 yani yüzde 80 oluyor. Faturada 100 YTL KDV hesaplanmışsa 20 lirası firmaya, 80 lirası vergi dairesine ödenecek. Vergi sistemimiz beyana dayanır. Doğrusu da, çağdaşı da budur. Beyan mükellefin kendisi tarafından yapılır. Bunun dışındaki uygulamalar sistemden sapmadır ve sistemi bozar, sisteme zarar verir. KDV de beyan esasına dayanan bir vergidir. Gelir vergisinin çok az bir kısmı beyan esasına göre alınıyor, çoğunluğu tevkifat yoluyla alınıyor. O yüzden de gelir vergisi alınamayan bir vergi durumunda. Tevkifat yaygınlaştıkça sistem sistemsizliğe dönüyor. Bazı alanlarda zorunluluktan dolayı bu yola başvurulabilir. Ama yaygınlaşmamalıdır. KDV'de de tevkifat yaygınlaştıkça sistem sistemsizliğe dönecek. Diğer taraftan, başkalarının vergisini ödemek sorumluluğu arttıkça olay biraz da angaryaya dönmeye başlıyor.