Limited şirket pay satışı Birlimitedşirkete1997yılındaortakoldum.2000yılındadasermayeartırıldıvesermayekoydum.Şimdişirkethissemiönemlibirbedelkarşılığısatıyorum.Buhissesatışımdolayısıylagelirvergisiödeyecekmiyim? Gelir Vergisi Kanunu'nun mükerrer 80. maddesinde ortaklık haklarının ve hisselerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı sayılıyor. Bu nedenle kazancınız vergiye tabi. Kazancı hesaplarken şirket sermayesindeki payınızı konulma tarihlerine göre enflasyon (ÜFE) oranında artıracak, artmış tutarı maliyet olarak alacaksınız. Bu şekilde hesaplanan kazancın 6 bin 400 lirası vergiden istisna. Kalan tutarı gelecek yıl gelir vergisi beyannamesi ile beyan etmeniz gerekir.
Bilgiyeanındaulaşılacak Kooperatif hissesi satışlarında da aynı şey geçerlidir. Maliye Bakanlığı, limited şirket ortak değişikliklerinde hisselerin kayıtlı değerleri ile satılmış gösterilmesi konusuyla şimdiye dek ilgilenmedi. Ama artık her işlem bilgisayar ortamında yapılıyor. Bu da pek çok bilgiye anında ulaşılmasını sağlıyor. Maliye Bakanlığı bilgisayar ortamında şirketlerin sermayelerinin ne kadar olduğunu, birikmiş karları ve saire nedeniyle oluşan kaynaklarının ne kadar olduğunu görüyor. Diyelim ki sermaye 10 bin, birikmiş değer 100 bin lira ise hissenin 10 bin lira sermaye payı üzerinden satılması pek inandırıcı olmaz. İşte bu nedenle kendisi büyük, sermayesi küçük limited şirketlerdeki ortak değişikliklerini incelemeye başlayacak.
TicaretKanunutasarısınagöreşirketlerininternetsitesiolmasızorunluoluyormuş.Böylebirzorunlulukolabilirmi? Ticaret Kanunu tasarısında bu zorunluluk ne yazık ki var. Bana göre böyle bir zorunluluk olamaz. Ama bu işten para kazanacak bazı kesimlerin bastırması nedeniyle böyle bir zorunluluk konuldu ve komisyon da kabul etti. Kanunun seçim öncesi TBMM Genel Kurulu'ndan geçip geçmeyeceğini bilemeyiz ama umarım ve tahmin ederim ki Genel Kurul'da kabul edilmez ve kaldırılır. Çünkü mantığı yok. İhtiyaç duyan yapar sitesini. Tasarıda mantıksız başka şeyler de var. Burada bir kez daha yazıyorum. Tasarı bu şekliyle geçerse çok sorun çıkacak. Örneğin, şirketler bu tasarıya göre denetçilere önemli tutarlarda para ödeyecek. Toplam olarak bakıldığında şirketlerin denetçilere ödeyecekleri para akıl almaz tutarlara ulaşıyor. İş yapmasalar bile!
Kimlerdenetçiolacak? Şirketlerin denetçilerine ilişkin düzenlemeler getiriliyor, artık okumaya yazma bilmeyenler, hayatında muhasebe görmemişler denetçi olamayacak. Bu tamam. Ama kantarın topuzu kaçıyor. Bütün şirketlere denetçi gerekiyor ve şirket denetçiliğini fiilen dış denetim şirketleri dışındakilerin yapamayacağı şeklinde bir düzenleme yapılıyor. Aslan pay da yabancı denetim şirketlerinin olacak. Yabancı ortağı olmayan dış denetim şirketleri de bu işten para kazanacaklar ama bu duruma onlar da itiraz ediyorlar. Anladığım kadarıyla TÜRMOB da durumu kabul etmiş durumda. Daha önce nereden buldun yasası, enflasyon muhasebesi yasası gibi yasaları en çok isteyenler daha sonra, "Kim yaptı bunu" diye sordular. Korkarım bu defa da öyle olacak.