Mali tatil (Yaşasın yine tatil)
Mali tatil yasalaştı ve yürürlüğe girdi. 1 Temmuz20 Temmuz tarihleri arası mali tatil. Bu süre içinde verilmesi gereken beyanname ve bildirimler, mali tatilin bitiminden itibaren 7 gün içinde verilecek. Yedinci gün resmi tatile rastlarsa süre, temmuz sonunu geçmemek üzere ayrıca 3 gün uzayacak. Bu süre içinde yapılması gereken muhasebe kayıtları yapılmayacak, vergisel işlemlere ilişkin dava açma süreleri işlemeyecek. Bu sürede inceleme içinde incelemeye başlanmayacak, vergi ve ceza ihbarnamesi tebliğ edilmeyecek. Tatil, istisnaları olmakla birlikte sosyal güvenlik işlemleri için de geçerli. Sonuç itibarıyla bu süre içinde tatil yapılacak, keyifler bozulmayacak. Küçük bir ayrıntı var ki, gümrükler, il özel idareleri ve belediyeler tarafından tarh ve/veya tahsil edilen vergi, resim ve harçlarla ilgili olarak mali tatil uygulanmayacak. Muhasebeciler tatilde iken bu işleri kimin yapacağı belli değil.
7gündeişlernasılyapılır? Tasarı Meclis'e sunulduğunda bir okur sorusuna bu köşede verdiğim yanıtta muhasebecilerin 20 gün bürolarını kapatacaklarını sandıklarını yazmıştım. Ticari ve ekonomik işler durmadıkça muhasebenin de durmayacağını belirtmiştim. 20 gün büro kapatılırsa, 20 günde yapılmayan işlerin diğer işlerle birlikte 7 gün içinde nasıl yapılabileceğini bilmediğimi belirtmiştim, halen bilmiyorum. Seçimlere yönelik olarak tasarı yasalaştı. Ama uygulamanın nasıl olacağını göreceğiz. Doğal olarak en çok da muhasebeciler görecekler. Eğer yasayı uygulayıp ofislerini kapatabilirlerse, tatilden döndüklerinde birikmiş işlerin altından kalkamayınca kimseye yakınma hakları olmayacak. Toplumsal olarak her gün tatil olmasını isteyen ilkokul çocukları gibiyiz. Nedenini ve sonucunu düşünen yok, çalışma tatili istiyoruz, vergi alınmasın istiyoruz, ha bire istiyoruz. Ya sonu! Böyle bir tatilin anlamlı olmadığı, yasanın birinci maddesinde kendini net olarak gösteriyor.
Mantıklıaçıklamasıyok Şöyle ki; haziran ayının son günü tatil günü olursa, mali tatil, temmuz ayının ilk iş gününü takip eden günden başlayacak. Yani 30 Haziran resmi tatil günü ise temmuzda ilk iş günü mali tatil olamayacak. Tatil ikinci işgününden başlayacak. Bu yıl haziranın son günü cumartesi. Bu nedenle mali tatil bu yıl 3 Temmuz'da başlayacak. Adli tatilin mantıklı, kabul edilebilir açıklaması yapılmazken, mali tatil diye bir tatilin kabul edilmesi çalışma ve üretmeye ne denli istekli (!) bir toplum olduğumuzu bütün dünyaya gösteriyor ve örnek oluyor.