Çarşıda yüzde 1 , sofrada 18 Yemek sanayi sektöründe çalışan firmalar vergi yüzünden büyük sıkıntı yaşıyor. Yemek malzemelerini yüzde 1 KDV ile alan firmalar, bunu pişirip satınca yüzde 18 vergi ödüyor
Hükümetin gıda ürünlerinde yaptığı KDV indirimleri yemek sanayicilerini fena vuruyor. Sanayici olarak yemek üretip satan kuruluşlar, lüks lokantalarla aynı kefeye koyulmalarından dolayı fazla KDV ödediklerinden yakınıyor. Hammaddeleri olan gıdaları yüzde 1 KDV ile alan sanayiciler, bununla yemek yapıp sattıklarında %18 KDV ödüyor.
'ELMAYIKANINCA...' Bu konuda çarpıcı örnekler veren İYSAD (İstanbul yemek sanayicileri Derneği) eski başkanı Hüseyin Bozdağ şunları söylüyor: "Pazardan yüzde 1 KDV ile aldığımız elmayı yıkayıp müşteriye verdiğimizde, birden bire vergi oranı yüzde 18 oluyor. Bu hangi mantığa hangi insafa sığar? Yine aynı şekilde yüzde 1'le aldığımız ıspanağı yıkadığımız an vergisi yüzde 18 oluyor. Bizler sanayiciyiz, lokantacı değil. Bizler çalışanın, garibanın yemeğini üretiyoruz. Ama lüks lokantalarla, 5 yıldızlı otellerle aynı şekilde değerlendirilip, aynı vergiyi ödüyoruz." Hüseyin Bozdağ, bu durumun kayıtdışılığı ve merdiven altı üretimi arttırdığına dikkat çekerek, "Gıda gibi hayati önem taşıyan bir sektör kayıtdışılığı ve merdiven altını kaldıramaz. Hükümetimizin bu haksızlıkları bir an önce durdurmasını bekliyoruz. Alırken de, satarken de aynı vergiyi ödemek istiyoruz" dedi.