Psikoloji bozan karar Milli Eğitim, 81 valiliğe genelge gönderip rehber öğretmen açığını tamamlamak için 'kurs' açılacağını duyurdu. Karar, 4 yıl eğitim alan psikologları ayağa kaldırdı
Milli Eğitim Bakanlığı, kadro açığını kapatmak için "rehberlikkursları" açmaya karar verdi. Bunun için de 81 il valiliğine birer genelge göndererek kararı duyurdu. Genelgede, rehber öğretmen ihtiyacının kaynak olarak belirlenen yüksek öğretim programlarından karşılanamaması halinde, yüksek öğretim kurumlarının felsefe, sosyoloji, eğitim bilimleri bölümlerinden mezunların kursla kadroya alınacağı belirtildi.
YOĞUNİTİRAZVAR İşte bu genelge, üniversitelerde 4 yıl psikoloji eğitimi almış, ayrıca formasyon sahibi olan psikologları kızdırdı. Tepkilerini dile getiren psikologlar, "10 günlük kurslarla rehberlik gibi bir bölüme öğretmen yetiştirilmesi büyük sakıncalar taşımaktadır" diyor. Psikologlardan gelen mektupların özeti şöyle: "Alınan karar, geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin ruh sağlığı yani psikolojisi ile ilgili. Gelecekte psikolojisi daha sağlam bir Türkiye istiyorsak, bu karara karşı çıkmalıyız. Milli Eğitim Bakanlığı'nın açtığı kurslar sonucunda, okullara ve dershanelere çocuklarımızın ve gençlerimizin psikolojisine yardımcı olması amacıyla rehber öğretmen yetiştirilecek. Bizler bu işin içinde olan insanlar olarak biliyoruz ki psikoloji çok geniş ve çok zor bir alandır. Bu işi yapabilmek için yoğun bir eğitimden geçmek gerekir. Açılan kurslarda bu eğitim kalitesini sağlamak mümkün değil. Birkaç günde hiçbir meslek öğrenilmez. Özellikle günümüz dünyasında sürekli değişen, gelişen, gençlerin sorunlarının arttığı, çeşitlendiği, ağırlaştığı ortamda onlara 'rehberlik' etme görevi verilen insanların da tam donanımla eğitilmesi gerekmektedir. Üstelik insan psikolojisi en hassas alanların başındadır. Bu yardımı mutlaka psikoloji eğitimi almış kişiler vermelidir. Lütfen bu yanlışa birlikte 'Dur' diyelim."
'REHBERLİKÖNEMSENMİYOR' PSİKOLOGLAR, okullardaki rehberlik hizmetinin göstermelik olduğundan yakınıp çarpıklıkları şöyle sıralıyor: * Rehber öğretmenlerin yüzde 50'si psikoloji eğitimi aldı. Kalanı psikoloji bilmiyor. * Psikoloji eğitimi alanların öğrencilere psikolojik destek vermesi engelleniyor. Psikolog ya da psikiyatristlere yönlendirmeleri isteniyor. * Okullarda rehberlik boyutuna ağırlık veriliyor. Psikoloji önemsenmiyor. Oysa Avrupa'da okul psikologları bu lunuyor ve çok etkinler. * Devlet bizim işimizi önemsemiyor. Önemsemiş olsaydı, İstanbul Milli Eğitim'de Rehberlik Değerlendirme Şube Müdürlüğü'ne bir coğrafya öğretmenini getirmezdi. * Rehber öğretmenden hem psikolog hem de öğretmen olması isteniyor. Hiçbir ülkede 'rehber öğretmen' unvanı yok. Öğretmen sıfatımızın kaldırılması gerekiyor. * Okullardaki şiddeti ve çocukların kişisel sorunlarını (hırsızlık, kekemelik gibi) çözmek için okul psikoloğu şart. * Her okula bir rehber öğretmen kararı alındı ama şu anda sayımız sadece 6 bin 420. Bu da yüzde 10 civarında.