Tiroit hastaları diyet yapmalı
Ülkemizde yaygın olarak görülen tiroit hastalığıyla nasıl mücadele edileceğini iyi bilmek gerekiyor... Özellikle iyotlu gıdalar konusunda dikkatli olunmalı.
Metabolizmanın çalışmasını kontrol eden tiroit hormonlarındaki herhangi bir bozukluk ciddi rahatsızlıklara yol açıyor. Ülkemizde yaygın olarak görülen hipotiroit sorunlarında beslenme büyük önem taşıyor. Hipotiroit hastalarının nasıl besleneceğini bilmesi gerektiğini söyleyen diyetisyen Yasemin Batmaca, özellikle iyotlu gıdalara dikkat çekiyor. Batmaca, bilinmesi gerekenleri 15 maddede özetliyor.
BESLENME ÖNERİLERİ 1- Genel olarak sağlıklı bir diyet tüketebilirsiniz. Bu diyet, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin-mineraller, posa ve su yönünden zengin olan tüm yiyeceklerin, diyetisyeniniz tarafından, sizin bünyenize özel hazırlanan miktarlarında olmalı.
2- Bunun dışında aynı zamanda iyi bir omega - 3 kaynağı olan balığı, FDA'nın da (Food and Drug Administiration) belirttiği gibi haftada en az iki kez tüketebilirsiniz.
3- Derisiz tavuk, hindi, yağsız kırmızı et tüketimi de yine sağlıklı beslenme çerçevesinde olması gerekenlerden.
4- Tam tahıl ürünleri ve kuru baklagil tüketimini sağlamalısınız. Kuru baklagiller özellikle iyi birer bitkisel protein kaynağıdırlar ve haftada en az 1 kez tüketmelisiniz.
5- Kelp gibi yosunların tüketiminde dikkatli olmalısınız.
6- Sarımsak, su teresi, yumurta sarısı gibi besinleri fazla tüketmemelisiniz.
AŞIRIYA KAÇMAMALISINIZ 7- Troit hormonlarının çalışmasını azaltan yiyecekleri (guatrojenik besinler), aşırı almamalısınız. Brokoli, turp, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, hardal otu, kırmızı turp ve şalgam guatrojenik besinlerdir.
8- Mantar ve bira mayası aşırı tüketilmemelidir.
9- Çiğ lahana, yer fıstığı, çam fıstığı, şalgam, hardal, darı tüketimlerinde de yine dikkatli olmalısınız. Bu besinleri pişirerek tüketmeniz daha uygun olabilir.
10- Diyetinizle, ihtiyacınıza uygun, yeterli düzeylerde iyot (iyotlu tuz, deniz ürünleri ve sarmısak) aldığınızdan emin olmalısınız.
11- Selenyum seviyesini dengede tutmak için mercimek, mantar, ayçekirdeği ve susam tüketmelisiniz.
12- Çinko bakımından zengin badem, tofu, istiridye, yengeç, tavuk ve hindi gibi gıdalar yeme alışkanlıklarınız arasında olmalı.
13- E, A ve C vitaminini yeterli miktarlarda aldığınıza emin olun.
14- B2 (Riboflavin), B3 (Niasin), B6 (Piridoksin) yeterli ve dengeli miktarlarda alınmalıdır.
15- Düzenli egzersiz yapın: Egzersiz, troit bezinin salgısını ve salgılanan troit hormonuna karşı doku duyarlılığını artmasını sağlar. Metabolizma yavaş çalışıyor iken egzersizle ve kas kütlesinin artırımıyla metabolizma hızı artırılabilir.
|