Şanlıurfa'nın acı pul biberi cildi güzelleştiriyor, elma Aspirin etkisi yapıyor, B vitamini deposu bezelye ise kalp başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geliyor. Sözün özü; şifa doğada yatıyor....
Tahıl,sebze-meyvelerdeki maddeler ve vitaminler, depresyondan tansiyona kadar pek çok hastalığa şifa kaynağı oluyor. Sağlık Vakfı tarafından hazırlanan "Hangi Hastalığa Hangi Yiyecek?" konulu çalışmada, hastalıklara karşı doğal yolla mücadelede etkin rol oynayan bitkiler şöyle sıralanıyor:
HEPSİ VİTAMİN DEPOSU Nane: İdrar söktürücü özelliğe sahiptir. Grip mikrobuyla savaştığı gibi, ülsere yakalanma riskini de azaltır. Hindistan Cevizi: İçerdiği 'myristin' adlı madde kusmayı engeller, basur tedavisinde etkilidir. Papatya çayı: Gazı çıkarır, sindirim sistemini düzenler. Enginar: En sert yiyeceklerin bile sindirimine yardımcı olur. Meyan kökü: Adrenalini arttırır, stresi engeller, kan basıncını düşürür. Ekmek: Dişleri korur. Her gün 6-11 dilim yenmesi öneriliyor. Yoğurt-beyaz peynir: Diş sağlığı için kalsiyum deposu olan bu yiyecekler alınmalı. Muz: Zengin potasyum kaynağıdır. Kalbin düzenli olarak çalışmasını ve tansiyonun kontrolünü sağlar. Rezene: Potasyum sayesinde tansiyonu düzenler. Arpa: İçerdiği kalsiyum ve potasyum gibi minerallerle vücuda direnç kazandırır. Çikolatalı puding: Vücuttaki kan, istediği protein ve mineralleri çikolatalı pudingle alır. Dondurma: Günde iki top dondurma yemek, vücudun günlük protein ihtiyacının yüzde 20'sini karşılar. Kola: Vücudun yorgunluğunu alır ve konsantrasyonu sağlar. Üzüm: Kemik erimesine etkili. Kekik: Yağların parçalanmasını sağlar. Kekik yağı, romatizma ağrılarını büyük oranda azaltır. Zencefil: Kan damarlarını genişletip kan dolaşımını artırarak romatizma ağrıları ve yanmaları yok eder. Hurma: Müshil etkisine sahiptir. Pancar: Böbrekleri çalıştırır. Vücuttaki tuz oranını dengeler.
BOL BOL TÜKETİN Kavun: Orta boy bir kavunun yarısı, günlük C vitamini ihtiyacını tamamen karşılar. Mercimek: Kandaki kolesterolü düşürür. Diyabet ve kalp hastaları için çok önemli bir besindir. Tarçın: Koli basilinin üremesini önler. Limon çayına balla birlikte eklenerek içildiğinde boğaz ve adet dönemi sancılarına iyi gelir. Midye: Omega-3 yağı açısından zengin bir besin kaynağıdır. İçerdiği selenyum minerali, tiroit bezlerinin normal işleyişi için gereklidir. Soğan: Enfeksiyonlarla mücadele eder; kemik erimesine de iyi gelir. Ispanak: Antioksidan özelliği taşıyan A vitaminine dönüşen betakaroten içerir. Gözler için gereklidir.