Stresle başa çıkma yöntemleri
Stresle karşılaştığımızda; özellikle işimizle ilgili durumlarda kendimizi yaptığımız işe adayıp, daha yoğun bir tempoyla çalışırız. 'Bu tempo bozulmasın' diye, uzun-kısa tüm dinlenme fırsatları iptal edilir, uyku süresi kısaltılarak çalışma süresine eklenir. Eğer; bu yaşam (veya çalışma tarzı) 'kısa süre için' devam ederse, olumsuz etkileri minimal, başarı ise yüksek olacaktır. Ancak bu tarz bir çalışma hayatı uzun sürerse, stresle ilgili olarak, artan oranda fiziksel ve ruhsal sağlık sorununu da beraberinde getirecektir.
RAHATLATICI AKTİVİTELER Dinlenme; stresin uzaklaşmasında en başta gelen uygulamadır. Gün sonunda veya hafta sonunda dinlenme, sakinleşmemize yardımcı olur. Günlük çalışma hayatımızdaki stresi dengelemek amacıyla dinlenme dönemlerinde özellikle hoşumuza giden şeylerin yapılması (boş oturmak, TV seyretmek yerine) dengenin oluşmasında önem taşır. Bu gibi rahatlatıcı aktivitelerin başında hobiler veya yorucu olmayan sporların yapılması gelmektedir. Yürüyüş, yelken gibi sporlar, gün boyu zamanla veya başka şeylerle yarışarak çalışan insanlar için yarışmadan rahatlamada etkili metodlar olacaktır. Sosyalleşme de önemli bir rahatlama yoludur. Sizi sıkmayan, germeyen kişilerle olmak, hatta ortak hobiniz varsa beraberce gerçekleştirmek hem dinlendirecek hem de hayatınızın kalitesini artıracaktır. Tatil imkanlarınızı 'dinlenme' amaçlı kullanmalısınız.
UYKU SÜRESİ ÖNEMLİ Uyku ihtiyacı kişiden kişiye değişmekle beraber, günde ortalama sekiz saat yeterli olmaktadır. Uyku süresinin azalması konsatrasyonu ve enerjiyi olumsuz etkilemektedir. Zaten zor ve stresli olan durumlarla başa çıkmak, uykusuzlukla beraber daha da güçleşir, kontrolden çıkabilir. İyi uyku için kahve, çay, alkol azaltılmalıdır (özellikle saat 16.00 itibariyle), yatağa girmeden birkaç saat önceden iş bırakılmış olmalıdır. Müzik ve kitap sakinleştiricidir. Gözlerin üstüne bant konularak dinlendirilmesi ve her akşam aynı saatte yatağa girilmesi de etkili olacaktır. Diğer metodları gelecek yazımda paylaşacağız.