Vergi iadesi kalktı, KDV'de ne oldu?
Vergi iadesini kaldıran yasa Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İyi mi oldu, kötü mü oldu tartışması bir yana, yasa çıkmadan önceki 3 ay içinde yürürlükte olan hükme göre iade hakkı vardı. 3 ay geriye doğru bu hak alındı. KDV'de de bazı değişiklikler yapıldı. Bu defa kısaca KDV'de neler değiştiğine bakalım:
*Türk Petrol Kanunu hükümlerine göre boru hattı ile taşımacılık yapanlara bu hatların inşa ve modernizasyonuna ilişkin yapılan teslim ve hizmetler KDV'den istisna edildi. Bakü-Ceyhan hattında bu istisna uluslararası anlaşma ile sağlanmıştı. Bundan sonra istisna uygulanması için boru hattı işlemlerinin uluslararası anlaşmalara göre yapılması gerekmeyecek. Aynı zamanda bu hatların işletmecileri tamir ve yenileme işlerinde de KDV ödemeyecekler.
*Vakıf üniversitelerinin burslu olarak okuttukları öğrencilerin oranı yüzde 10'u geçince geçen kısım için para almadıkları halde KDV ödemek zorunda kalıyorlardı. Bu oran yüzde 50'ye çıkarıldı. Artık vakıf üniversiteleri öğrencilerinin yüzde 50'sine kadar burs vermeleri durumunda almadıkları vergiyi ödemeyecekler. Bir başka ifade ile parasız çocuk okuttukları için vergi ödemekle cezalandırılmayacaklar.
*Freeshop denilen gümrüksüz alanlarla, ihraç veya ithal edilen, transit ticarete konu olan malların konulduğu yerlerdeki işlemlerde KDV'nin ne olup olmayacağı konusunda sıkıntı vardı. "Transit ticaret mallarının yüklenmesi, boşaltılması, depolanması vb. işlemler için KDV alınması gerekir" gibi bir durum vardı, şimdi o düzeltildi. Peki, doğrudan bu mallar için verilmeyen hizmet, örneğin, bu malların depolandığı yerin temizliği ne olacak? Hatta gümrüksüz alandaki temizlik işlemleri ne olacak? Bu alanlarda vergi alınmasının mantığını anlamak mümkün olmadığı gibi, vergi alınsa bile alınacak verginin tutarı sıkıntısına ve tartışmasına değmez. Konuyla ilgili herkes sıkıntı çekiyor. Oysa şu değişiklik yapılırken bu alanlarda yapılan bütün teslim ve hizmetlerin KDV'den istisna olacağı şeklinde bir değişiklik yapılsaydı sorun çözülecekti.
*Belediyeler ve özel idarelerin ticari işletmeye dahil olmayan mülklerini satışları normal olarak KDV'ye tabi değil. Ancak bunlar müzayede alanlarında satılınca KDV'ye tabi oluyordu. Artık bu mülkler 2 yıl mülkiyetlerinde kalmışsa müzayede yerlerinde satışları da KDV'ye tabi olmayacak.