Sağlıklı yaşamak gibi sağlıklı yaşlanmak da çok önemli Tam, 'dinlenme vaktim geldi' dediğinizde hastanelerde vakit geçirmemek için önleminizi bugünden almalısınız.
Birçok sağlık sorununun temelinde yetersiz ve dengesiz beslenme alışkanlıkları yatıyor. Gençliğimize güvenerek önem vermediğimiz, çoğu zaman vakit darlığından ayaküstü atıştırmalarla geçiştirdiğimiz öğünlerin kıymeti ileriki yaşlarda anlaşılıyor. Diyetisyen İpek Konuralp, sağlıklı olabilmek için alınması gereken vitamin- mineralleri ve ne işe yaradıklarını anlatıyor:
Kalsiyum: Çocukluk-yetişkinlik döneminde olduğu gibi ileri yaşlarda da kemik sağlığının korunmasında çok önemli rol oynar.
Demir: Demir kaynağı besinleri, C vitamini kaynağı bir besinle (portakal suyu, domates, yeşil biber vb.) tüketmek alınan demirin vücutta daha iyi kullanabilmesini sağlamaktadır.
A vitamini: Antioksidan özellikte bir vitamindir. Bu özelliği ile katarakt, kanser ve kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu etkileri mevcuttur.
Çinko: İleri yaşlarda iştahsızlığa yol açan etmenlerden biri olan tat alma duyusundaki azalmanın sebebi de çinko yetersizliği ile alakalıdır.
Folat: Depresyon, folatın yetersiz alımı ile alakalıdır.
B12 vitamini: Yetersizliğinde, anemi ve sinirsel sorunlara sebep olabiliyor.
B6 vitamini: İleri yaş düzeyinde bilişsel yeteneğin gelişebilmesi ve sürdürülebilmesi için oldukça önemlidir.
C vitamini: Antioksidan özelliği sebebiyle bol alınmalıdır.
E vitamini: Yeterli miktarda alımı katarakt ve kanser riskini azaltır, Alzheimer'ı geciktirir.
TÜRKLERE ÖZEL ÖNERİLER * Su içmeyi ihmal etmeyin. Ayakta olduğunuz her saat dilimi içerisinde 1 bardak su için. Su, ileri yaş düzeyindekiler için daha da önemli. İleri yaş döneminde susama duygusu zayıflar, bu durum kaybedilen suyun yerine koyulamamasına sebep olabilir. Bu da ciddi sağlık problemi doğurur.
* Margarin, tereyağı, kuyruk yağı gibi doymuş yağlar yerine bitkisel sıvıyağlar tercih edin. Zeytinyağı, ayçiçeği yağı, mısırözü yağı, kanola yağı gibi. Yağ tüketimini sınırlandırın. Özellikle et kızartırken ekstradan yağ kullanmanıza gerek yok.
* Aşırı tuz tüketimine dikkat edin. Yüksek tansiyon sorununuz yoksa hiç tuzsuz yemeniz gerekmez. Vücudumuzun sodyuma da ihtiyacı vardır. Ancak turşu, salamura gibi tuzlu gıdaları aşırı derecede tüketmemeye özen gösterin. HAŞLAMAYI TERCİH EDİN * Yiyeceklerinizi hazırlarken yağda kızartma, kavurma yöntemleri yerine fırınlama, haşlama, buharda pişirme, ızgara yöntemlerini tercih edin.
* Ürün satın alırken mutlaka etiketini okuyun. Günü geçmiş, ambalajı bozulmuş, tazeliğini kaybetmiş ürünleri satın almayın. Satın aldığınız ürünleri hijyenik ortamlarda muhafaza edin ve hazırlayın.
* Doktorunuzun izin verdiği ölçüde fiziksel aktiviteye vakit ayırın. Örneğin; normal tempoda, haftada 3 4 gün, 30 45 dakikalık yürüyüş yapın. Eğer hareketinizi kısıtlayan bir sağlık probleminiz varsa fiziksel aktivitenizi mutlaka doktor ve/veya fizyoterapistiniz gözetiminde yapın.
* Her gün düzenli olarak aynı saatlerde uyumayı ihmal etmeyin.