Karsız geçen kış havadaki mikropları öldürmedi; hastalık riski arttı! Tükürük ve yakın temasla kişiden kişiye bulaşan damlacık enfeksiyonları yatağa düşürüyor.
Küresel ısınmanın da etkisiyle bu kış havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, buna bağlı olarak da kar yağmaması, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkları tetikledi. Sıcaklığın eksi değerlere düşmemesi yüzünden havadaki mikroplar ölmedi. Bu da kişiden kişiye tükürükle ve yakın temasla bulaşan damlacık enfeksiyonları daha çok kişinin hastalanmasına neden oldu. Özellikle son dönemde soğuk algınlığı vakalarında artış görüldüğünü söyleyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tamer Haliloğlu, damlacık enfeksiyonlarının yol açtığı soğuk algınlığını ve korunma yollarını anlattı.
Hava değişikliği Ölmeyen mikropların yanı sıra havadaki sıcaklık değişimleri de soğuk algınlığı vakalarının artmasına yol açıyor. Havaların bazen sıcak bazen de soğuk olması, özellikle bu mevsimde kişilerin sıkça terlemesine neden oluyor. Sıcaklığın ani düşmesiyle birlikte terleyen kişi giderek direnç kaybediyor ve mikroplar bu kişide kolayca hastalık oluşturuyor. Bu nedenle özellikle bugünlerde üşütmeyecek veya terletmeyecek giysilerin tercih edilmesi gerekiyor.
Çocukları vuruyor Virüs türü mikropların üst solunum yollarında neden olduğu bulaşıcı hastalıkların başında soğuk algınlığı geliyor. Soğuk algınlığı enfeksiyonunda burun, boğaz, kulaklar, östaki tüpü, nefes borusu, ses telleri ve akciğerler etkileniyor. Soğuk algınlığı en çok okul çağı çocuklarında görülüyor. Soğuk algınlığının ilk belirtileri genellikle boğazda takılma hissi, burun akıntısı ve hapşırıktır. Çocuklarda boğaz ağrısı, öksürük, baş ağrısı, ateş, halsizlik, kas ağrıları ve iştahsızlık da görülebiliyor.
Aşısı yok Yapılan tüm çalışmalara rağmen henüz soğuk algınlığına karşı etkili bir aşı geliştirelemedi. Soğuk algınlığına yakalanmamak için, hastalık belirtileri olan kişilerle hastalığın ilk, ikinci ve dördüncü günleri arasında temas edilmemesi gerekiyor. Soğuk algınlığına yakalanan kişiler, henüz hasta olduklarını anlamadan bulaştırıcı döneme girmiş oluyor. Hastalanan çocukların, özellikle burun temizliğinden sonra sık sık ellerini yıkaması, öksürüp hapşırırken ağız ve burunlarını kapatması büyük önem taşıyor. Soğuk algınlığı genellikle 7 ila 14 gün arasında iyileşiyor. Bazen sinüzit, orta kulak iltihabı veya bronşit gibi komplikasyonlar nedeniyle hastalığın seyri uzayabiliyor. İyileşme zamana bağlı Soğuk algınlığında iyileşme zamanla gerçekleşiyor. Bu süre içinde, hastanın istirahat etmesi ve bol sıvı gıda alması gerekiyor. Ağrı kesici ve dekonjestan içeren soğuk algınlığı ilaçları, hastalığı iyileştirmiyor; sadece kas ağrısı, burun tıkanıklığı ve baş ağırısı gibi belirtilerin hafiflemesini sağlıyor.