Miras kalan evi satan Gelir Vergisi ödemez Kendi evimi kiraya verdim ve kirada oturuyorum. Oturduğum eve ödediğim kira aldığımdan daha fazla olduğu için geçen yıl beyanname vermedim. Vergi dairesi geçen yıl beyannamemi vermediğim için usulsüzlük cezası kesti. Ne yapabilirim? * Önceki yazılarımda konut kirası tutarının istisna tutarını geçmesi durumunda vergi çıkmasa dahi beyanname verilmesi gerektiğini belirttik. Sizin durumunuz benim uyarıma örnek oluyor. Kesilen ceza hukuksal olarak yerinde bir ceza. Dolayısıyla vergi mahkemesinde dava açsanız da kazanılması mümkün değil. Fakat Vergi Usul Kanunu'nun 376. maddesinde düzenlenen bir indirim var. Vergi dairesine bu maddede düzenlenen indirimden yararlanmak istediğinizi bildiren bir dilekçe verirseniz cezanın üçte biri indirilir, kalan üçte ikiyi ödersiniz. Bu indirimden yararlanmak için sürelere dikkat etmek gerekir. Süre dolduktan sonra yapacak bir şey kalmaz. Pek çok vatandaşımız salt sürelere dikkat etmedikleri veya haklarını bilmedikleri, dertlerini dile getiremedikleri için ağır sonuçlara katlanıyor. Bu başvuruyu da ihbarnamenin tebliğinden itibaren 30 gün içinde yapmalı ve cezanın kalan kısmını ödemelisiniz.
Dahaöncekendiadımaişyerimvardı.Kapattımveşimdiücretliolarakçalışıyorum.BağKurborçlarınışimdiödüyorum.ÖdediğimbuprimlerücretimdenGelirVergisihesaplanırkenindirilebilirmi? * Ücretlerin vergisi hesaplanırken indirilecek giderler Gelir Vergisi Kanunu'nda sayılmıştır. Buna göre ücretlinin ödediği sigorta primleri indirilir ancak bu sigorta primlerinin içinde Bağ-Kur primi sayılmamıştır. Bunun nedeni de ücretlinin Bağ-Kur'lu olmamasıdır. BağKur primlerinin gider yazılması kendi kanununda düzenlenmiş. Orada da ödeme koşulu var. Yine Gelir Vergisi Kanunu'nda beyanname verenlerin beyannamelerinde indirecekleri primleri belirlenirken BağKur primleri sayılmamıştır. Dolayısıyla bu primi sadece bu kapsamdaki gelirlerini beyan edenler indirebilirler.
Verasetyoluylakalanarsamızımüteahhideverdik.Benimhissemedüşenikidaireyidesattımvekendimeoturmakiçinbirevaldım.BundandolayıGelirVergisibeyannamesiverecekmiyim? * Veraset yoluyla edinilen malların elden çıkarılması Gelir Vergisi'nin konusuna girmez. Çünkü mal, miras yoluyla kalan bir maldır. Bunun satılması servetin şekil değiştirmesidir ve kazanç elde etme niyeti de yoktur. Ancak bu satıştan gelen para ile başka iş yapılması durumunda işin içine gelir elde etme niyeti girer. Dolayısıyla veraset yoluyla kalan malı satmanız durumunda herhangi bir şekilde kazanç hesaplamanız ve beyan etmeniz söz konusu değil.