Başta meme kanseri olmak üzere pek çok tehlikeli hastalık kadınların hayatını tehdit ediyor. Sık görülen hastalıklardan korkmak yerine, onları tanıyıp, mücadele etmek gerekiyor.
Dünya Kadınlar Günü'nü kutladığımız bu özel günde, kadınlarda sık görülen meme kanseri, kalp-damar hastalığı, kist-adet düzensizliği ve menopozu büyüteç altına alıp, hastalıkların belirti ve tedavi yöntemlerini anlatacağız. Uzmanlar, kalp damar hastalıklarının 50 yaş üzerinde veya menopoz sonrasında görüldüğünü; şeker hastalığı ya da kan yağlarında kalıtsal yükseklik olduğunda çok daha erken yaşlarda da başlayabileceğini belirtiyor. Yüksek tansiyon, sigara ve alkol, şişmanlık, hareketsiz yaşam tarzı, diyabet ve bilinçsiz beslenme, özellikle 40 yaş üstü kadınlarda kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini yükselten faktörlerin başında geliyor. Sigara tüketimindeki orana bağlı olarak kalp-damar hastalıklarının gelecek yıllarda daha da artması bekleniyor.
Meme kanseri Meme kanserinde, gelişmiş tedavi yöntemleri sayesinde kadınlar göğsünü kaybetmekten kurtuluyor. Günümüzde kanserli doku alınıp ışın tedavisi gören hastalar, memesinin tamamı alınan hastalarla aynı ömür süresine sahip olabiliyor. Meme kanseri, mamografi gibi memeye özgün radyolojik yöntemlerle ve düzenli yıllık takiplerle erken safhada ortaya çıkarılabiliyor. Ailesinde meme kanseri olmayan ve şikayeti bulunmayan kadınların da 40 yaşından itibaren her yıl muayenelerini yaptırmaları gerekiyor.
Kendinizi muayene edin Duşta: Sağ kolunuzu kaldırın. Sol elinizin parmak uçlarıyla sağ göğsünüzün her tarafını yoklayın. Herhangi bir kitle ya da cilt değişikliğini hissedebilmek için elinizi göğsünüzün üzerinde gezdirin. Sonra sol kolunuzu kaldırın ve sağ elinizle sol göğsünüzü muayene edin.
Aynanın önünde: Kollarınızı iki yana sarkıtın. Göğüslerinizde akıntı, kırışma, çukurlaşma ve cilt dokusunda değişiklik gibi alışılmadık bir durum olup olmadığını inceleyin. Ellerinizi başınızın arkasında kavuşturun ve göğüslerinizin şekilleri ve kenarlarında bir değişiklik olup olmadığını araştırın. Meme ucunda akıntı olup olmadığına bakın.
Jinekolojik kanserler Kadın üreme organlarında görülen kanserler, jinekolojik kanserler olarak adlandırılıyor. Dünyada en sık rastlanan jinekolojik kanser türü, rahim ağzı kanseri olarak da adlandırılan "serviks kanseri"dir. Rahim ağzı kanseri, meme kanserinden sonra kadınlarda en sık görülen jinekolojik kanser türüdür. İkinci sırayı, rahmin iç tabakasından kaynaklanan ve halk arasında rahim kanseri olarak bilinen "endometrium kanseri" alıyor. Yumurtalık kanserleri ise kanserler içinde en fazla kayba yol açanıdır. Jinekolojik kanserlerin tedavisinde en etkili yöntem cerrahidir.
Menopoz dert değil Genellikle 45-55 yaş arasında yaşanan menopozun belirtileri arasında; ateş basmaları, terleme, unutkanlık, psikolojik sorunlar, vajinada kuruluk, kemik yoğunluğunda azalma, meme dokusu kaybı, ciltte incelme, adet düzensizlikleri, sık idrara çıkma ve tuvalete zor yetişme sayılabilir.
Rahatlatacak yardımcı öneriler * Ateş basması için kat kat giyinin. Böylece istediğiniz an üzerinizdekileri azaltır ya da tekrar giyersiniz. Giyiminizde doğal kumaşları tercih edin. * Terlemeler için sıcak içecekler, alkol ve baharatlı yiyeceklerden uzak durun. Çay içmeniz gerekiyorsa bitkisel olanı tercih edin. * Sigara içmeyin. * Sağlıklı beslenin; egzersiz yapın. * Bol bol su için. * Sizi anlayan insanlardan destek alın. * Olumlu düşünmeye çalışın. Unutmayın ki; bu sadece geçici bir dönem...