Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 06 Mart 2007  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Ekolojik yaşamda payınız olsun
Doğayla iç içe
Her şeyin doğal olanı makbul

Ekolojik yaşamda payınız olsun

Dünyada gittikçe popülerleşen ekolojik yaşam trendi, Türkiye'de adeta patlama yaşıyor. Yeni trendin en sıkı takipçileri ise Hülya Avşar, Tarkan ve İbrahim Tatlıses gibi ünlüler ve sosyetikler....



Felaket haberleri son 10 yıldır manşetlerde: Geri sayım başladı. Böyle yaşamayı sürdürürsek bundan 50 yıl sonra dünyanın doğal kaynaklarının üçte biri ve binlerce hayvan türü yok olup gidecek. Kuraklık, açlık, yokluk ve hastalık dolu bir gelecek bekliyor bizi! Tüm bunlar küresel ısınmanın dünyada yaratacağı olumsuzluklara dikkat çekmek, herkesi önlem almaya davet etmek için... Bu korkunç haberler sonunda gözümüzü korkutmayı başardı ve çevreye duyarlı, sağlıklı, bilinçli bir yaşam biçimi yani ekolojik yaşam son yılların en popüler kavramı oldu.

İĞNEDEN İPLİĞE DEĞİŞİM
Dünya çapında büyük bir hızla yayılan ekolojik yaşam trendi seçimlerimizi de büyük ölçüde değiştiriyor. Artık çevre dostu yakıtlarla çalışan otomobiller kullanmak, ihtişamlı değil organik kumaşlarla üretilen giysiler giyinmek, kıpkırmızı dev domatesler yerine küçük ama organik olanları tüketmek, kimyasallardan arınmış kozmetikler kullanmak daha makbul. Kimi sağlık ve çevre bilinciyle bu seçimlere yönelirken kimi de ekolojik yaşamın yükselen trend ve havalı bir seçim olduğunu düşünerek hayatında değişiklikler yapıyor. Ne de olsa çevrecilik eskisi gibi saçı başı dağınık çiçek çocuklarının tekelinde değil; Julia Roberts ve Gwyneth Paltrow gibi dünyaca ünlü yıldızlar da şimdi böyle yaşıyor!

HALK PAZARI KURULUYOR
Dünya çalkalanırken yerinde sayan Türkiye de, sonunda ekolojik yaşamı keşfetti. Organik ürünler trendi şu sıralar resmen patladı! Kanıtı, geçen hafta ilk kez kurulan ve her kesimden geniş bir insan kitlesine ulaşmayı başaran "% 100 Ekolojik Halk Pazarı". Bu pazar, her cumartesi Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden gelen ve hormonlar, ilaçlar, kimyasallarla kirlenmeden üretilmiş, ekolojik sertifikalı sebze, meyve, bakliyat, bal, zeytinyağı, süt, yumurta ve hatta ruj ve oje gibi organik kozmetik ürünlerini Şişli-Feriköy'de kurulan tezgahlarda satışa sunacak.

MİLYONLARI SÜRÜKLÜYOR
Ekolojik yaşamla ilgili yayınların da bulunduğu pazar, sağlıklı beslenmeden alternatif teknolojilere kadar ekolojik yaşamla ilgili farklı konularda söyleşilerin de yer aldığı bir buluşma noktası olmaya aday. Sebep ne olursa olsun ortaya çıkan manzara net: Ekolojik yaşam tarzı şimdilerde milyonları peşinden sürüklüyor. Öyle ki, organik ürünler dünya çapında 40 milyar dolarlık ciddi bir pazar da oluşturdu. Bu rakamın dört yıl içinde 80 milyar dolara çıkması bekleniyor.

PROJEYE 'ÜNLÜ' DESTEĞİ
Ama elbette dünyanın her yerinde olduğu gibi ekolojik yaşam trendinin ilk takipçileri, bu yaşam tarzını hayata geçiren ilk isimler yine ünlüler ve sosyete mensupları. Nitekim Türkiye'nin dört bir yanından gelen çok çeşitli organik ürünlerin topluca sunulduğu "Ekolojik Pazar"ın açılışında da pek çok ünlü isim, projeyi desteklediğini göstermek için pazar yerinde boy gösterdi. Hızla yükselen ekolojik yaşam trendinin sıkı takipçisi olduğunu açıkça ortaya koyan isimler bu kadarla da kalmıyor.

SIKI TAKİPÇİLER
Geçtiğimiz aylarda İstanbul Polenezköy'de bir çiftlik satın alan pop star Tarkan da doğa dostu kimliğini ve organik ürünleri tercih ettiğini açıkça ortaya koydu. Ve yeni satın aldığı arazide organik tarım yaparak kendi ürünlerini yetiştireceğini duyurdu. İbrahim Tatlıses de bu trendden payını alan bir diğer ünlü. Beş ay önce 'By Tatlıses' markasıyla gömlek üretimine başlayan ünlü türkücü şimdilerde bambu ve kayın ağacından çıkan ipliklerle organik giysi üretmeye hazırlanıyor. En büyük özellikleri alerji yapmamaları ve terletmemeleri olan bu gömleklerin ardından Tatlıses, yakında üreteceği boxer ve çoraplar için de antibakteriyel özellikli iplikler kullanacak.

HEDİYELER DE DEĞİŞTİ
Bir statü sembolüne dönüşen ekolojik yaşam, sosyetenin de gözdesi haline geldi. Son günlerde Türkiye'nin jet sosyetesinden Berna Simavi'nin başlattığı, Rezzan Has ve Fulya Cerrahoğlu gibi isimlerin de hemen benimsediği en yeni trend de son derece çevreci: Çünkü şimdilerde sosyete eşe-dosta pahalı hediyeler almak ya da çiçekler göndermek yerine evde bakılabilecek, saksı içinde meyve ağaçları gönderiyor. Kiraz, japoneriği, nektarin ve elmadan oluşan bu meyve ağaçlarını alma ve hediye etme modası büyük bir hızla yayılıyor. Magazin dünyasından haberlere bakılırsa son olarak Berna Yılmaz ve yalısının bahçesini bu meyve ağaçlarıyla donatan Cengiz Yalçın da bu çevreci trende katılmış.

42 MİLYON $'LIK PAZAR

Türkiye'de yaşanmakta olan bu patlama 10 yıldır ekolojik tarım yaptığı halde üretiminin neredeyse tamamını yurtdışına ihraç eden yerli üreticinin de yüzünü iç pazara çevirmesini sağladı. Şimdi Türkiye'de 10 bine yakın üretici 42 milyon dolarlık pazarda rekabete girişiyor.




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Bedeninizi ucuza vermeyinEbru bu kez geride kaldı
Japonlar onu seviyorYerli Dietrich
Jeep'siz yola çıkmayanlarKalp için 7 altın öneri
Ne kahramanlar sevdim hiç...Ersoy'a havuz şoku
Süperstar vetosuPlaka bekliyor
İkinci baskı yapıldıCahide'de aile saadeti
Şallı, kendine yeni bir...Nurgül vefalı çıktı
Hintliler'in yüzü altın...Böyle takvim her eve lazım
Kardeşler ortaklığıLopez, siyasete girecek
Lost'un tahtı elden gidiyorŞapkam biraz tuhaf mı?
Hatırla Sevgili - 51Acil servis
Çelebi Çiçek ile tarot kartlarıAşk mesajları
GÜNCEL
Büyük Büyük yardım
Felçli kızı için Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'tan mektupla...
Tozlu umutlar
Askeri uçak düştü
'Maskeliler' çetesine darbe
Koca dövene şut
İşte gerçek Sevgi
TAKVİM'in gurur fotoğrafı
SPOR
Federasyon Federasyon da aynı itirazı yapardı
Sivas maçındaki oyuncu değişikliği usulsüzlüğünün emsal olacak bir...
Kıyamet kopacak
60'ı bulan şampiyon olacak
Lippi sürprizi
Ağzımdan lokmamı...
İkisini de geçeriz
Baraj tehdidi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sisli 12°C 6°C 
ANKARA Sisli 11°C 0°C 
İZMİR Az Bulutlu 17°C 7°C 
ANTALYA Az Bulutlu 18°C 7°C 
ADANA Parçalı Bulutlu 19°C 9°C 
EKONOMİ
IMKB E: 39.729,400 D:% -2,02
DOLAR S: 1,450 D:% 1,72
EURO S: 1,895 D:% 0,88
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu