Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 04 Mart 2007  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Rıdvan ile Beckham satışları katladı, reklam dünyaya açıldı
Satış Rekoru Kırdıran Film
Gillette Champions ile 3 yıldıza yatırım
Beckham ilk golünü Galatasaray'a atmış
'Eski gemi jilet olur' bir şehir efsanesi
Dizilerde herkes sakallı buna çok sinirleniyorum
100 Milyon Dolar traşa gidiyor

Rıdvan ile Beckham satışları katladı, reklam dünyaya açıldı

David Beckham'ın, Rıdvan Dilmen'e 'Ahilik' selamı verdiği reklam filmi sayesinde Gillette, 500 bin adedin üzerinde traş bıçağı sattı. P&G, filmin Balkanlar ve Ortadoğu'da yayınlanmasına karar verdi.



Futbolun yıldızlarından David Beckham'ın gol attıktan sonra Rıdvan Dilmen'e verdiği selam Gillette'in satışlarını patlatınca, Procter& Gamble (P&G) reklam filminin dünyaya açılmasına karar verdi. P&G, Ezel Akay'ın Madrid'de çektiği reklam filmiyle Türkiye'ye özel geliştiren Mach3 Turbo Gol adlı tıraş bıçağından 500 bin adetten fazla satarak bir rekora imza attı. Bunun üzerine şirket, Beckham'ın 'ahilik selamı' verdiği bu reklam filmini, tek bir karesine bile dokunmadan bu ay başında önce Romanya ve ardından bütün Balkan ülkelerinde, nisan ayından itibaren de Ortadoğu'da yayınlama kararı aldı. Gillette'in bir de büyük sürprizi var. Dünyanın en yetenekli futbolcuları sıralamasında yer almakla kalmayıp, stil ikonu olarak da pazarlama mucizesine imza atan David Beckham'ı, bu satış başarısı üzerine 2 ay içinde Türkiye'ye getirmeyi planlanıyor.

57 MİLYAR DOLAR VERDİ
Dünyanın en büyük temizlik ve kişisel bakım üreticilerinden P&G, 2005 yılında tıraş bıçağı ve malzemesi üreten Gillette'i 57 milyar dolara satın almıştı. Gillette, yılda 300 milyon adet tıraş bıçağının satıldığı ve 100 milyon dolarlık Türkiye pazarının en büyük oyuncusu. P&G Pazarlama Direktör Yardımcısı İhsan Karagöz, tıraş bıçağı pazarının 'keskin' dinamiklerini İş'te Pazar'a anlattı.

* David Beckham ve Rıdvan'ı bir araya getirme fikri nereden doğdu?
Beckham zaten Gillette'in yüzüydü. 2 yıllık bir anlaşması vardı. Rıdvan Dilmen de çok başarılı bir yorumcu. Futbol deseniz Türkiye'de en çok sevilen oyunların başında geliyor. Mach3 Turbo Gol adlı ürünü Türkiye'ye özel olarak geliştirdik. Tüm bu unsurlar bir araya geldiğinde, tahminlerimizin çok üzerinde bir satış yakaladık. Ezel Akay'ın Madrid'de çektiği reklam filmi sayesinde satışlar patladı. Bugüne kadar 500 bin adetten fazla Mach3 Turbo Gol sattık. Amerika, Türkiye'ye bu anlamda tam destek veriyor. Onun için Beckham'la ilgili kaynağını da Türkiye'ye kullandırıyor. Bu kampanya kapsamında Beckham'ı Türkiye'ye getirmeye hazırlanıyoruz. Henüz tarih belli değil. En geç 1-2 ay içinde netleşmiş olur.

* Hedeflenenin üzerinde sattığınızı ifade ettiniz. Bu satış performansı genel merkezde nasıl karşılandı?
4-5 aylık hedeflerimize daha ilk aydan ulaştık. Bu gerçekten önemli bir başarı oldu. Bunun dışında bizi çok sevindiren bir başka gelişme daha yaşandı. Gillette, Rıdvan ve Beckham'ın yer aldığı reklam filmini, bu ay başında önce Romanya'da, ardından bütün Balkan ülkelerinde yayınlama kararı aldı. Aynı reklam filmi, nisan ayından itibaren de tüm Ortadoğu'daki televizyonlarda yayınlanacak.

* İyi ama David'in verdiği Ahilik selamı, buraya özgü bir şey... Farklı coğrafyalarda aynı etkiyi yaratabilecek mi sizce?
Sadece selamı değil, Rıdvan'ı değiştirmeden aynı şekilde yayınlama kararı aldılar. Bu çok önemli. Selam konusuna gelince... Bence elini kalbine götürmek güzel bir şey. Bu, bütün kültürlere üç aşağı beş yukarı uyuyor. Belki bizde olduğu kadar dokunaklı bir anlamı olmayabilir ama yine de çok etkili olacağını düşünüyorum.

* Gillette olarak sizin bu pazardaki payınız nedir?
Nielsen verilerine göre pazar payımız yüzde 59 seviyesinde. Ciro açısından baktığımızda ise payımız yüzde 87'ye ulaşıyor. Türkiye'de tıraş bıçağı konusunda çok fazla oyuncu yok. Bu gerçi Türkiye'de değil tüm dünyada geçerli olan bir durum. Bunun nedeni ise tıraş bıçağının çok büyük bir teknoloji gerektirmesi.

* Pazarın genel dinamiklerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Erkeklere bir şey satmak çok zordur. Erkeklerin harcama listelerine baktığımızda, önce çocuklar ve eşlerin, sonra da evin ihtiyaçlarının geldiğini görürüz. Eğer tüm bunlardan sonra bir bütçesi kalmışsa erkek kendine harcama yapıyor. Dolayısıyla erkeğin kendine harcadığı rakam çok düşük. Ama kullandığı tıraş bıçağı erkeğin günümüzdeki prestij unsurlarından bir tanesi.

* Gillette Türkiye bünyesinde kaç markanız var?
Toplam 20 marka var. Bunlar içinde en çok satan ürünlerin başında tek bıçaklı Gillette Permatik geliyor. Permatik markası 1991'de Dandy Sakızları'nın sahiplerinden satın alındı. Türkiye'de kullan-at tıraş bıçaklarına başka marka da olsa Permatik deniliyor. Selpak gibi jenerik bir marka haline gelmiş durumda Permatik. Türkiye'de Permatik'in 30 yıllık bir geçmişi var. Bu yüzden o nostaljiyi ve promosyon kampanyasını duyurmak için, yeni bir reklam filmi çektik.

* Tıraş öncesi ve sonrası adını verdiğiniz yan ürünlerle de bu pazarda faaliyet gösteriyorsunuz. Burada durum ne?
Bu pazarın büyüklüğü yaklaşık 15-16 milyon dolar. Ancak çok hızlı büyüyen bir pazar. Sırasıyla Türkiye'de en çok satan ürünler, krem, köpük ve jel. Türkiye'de krem geleneği hâlâ devam ediyor. Biz ise krem üretmiyoruz, jel ve köpükle faaliyet gösteriyoruz. Jel ve köpükte de çok hızlı bir büyüme trendi gözlemliyoruz. Bu da bizi sevindiriyor.


AYLİN LÖLE

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
Enflasyon iki hane, kira...Dalga, benzine zammı beşledi
Borsayı vuran global...IMF'den 'mortgage' uyarısı
Sosyal güvenliğe 2. ertelemeMetro, 'Meydan Projesi'...
Turizmde vergi inmediBeyaz eşya yan...
Güral Porselen'den yatırım atağı'Doğalgaz kullanan il...
Kayıtdışı kaybı 51 milyar YTL'Şubat enflasyonu hedefi bozmaz'
'Çalkantılar ekonomide...
SAKLAMBAÇ
En En sansasyonel 'Dövme'
Doğa Bekleriz, Tuğba Özay, Tolga Karel ve Doğuş... Sık sık...
Benimle söyler misin?
Ask tanrıçası Venüs dünyayı...
İmparator salonu
Alkolü yenmek elinizde
Müziğin 'Oscar'ına giden...
Gerçek değil, masal
AKTÜEL
Danimarka Danimarka yanıyor
Hz. Muhammed karikatürlerinin çıktığı Danimarka'da, şimdi de gençlik...
Rumlar hellimi sahiplendi
ABD'de Dink tasarısı
Polat'ı Bauer'e benzettiler
40'ında muradına erdi


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sağanak Yağmurlu 15°C 7°C 
ANKARA Sağanak Yağmurlu 16°C 5°C 
İZMİR Parçalı Bulutlu 21°C 14°C 
ANTALYA Parçalı Bulutlu 21°C 13°C 
ADANA Sağanak Yağmurlu 20°C 12°C 
EKONOMİ
IMKB E: 40.550,340 D:% 2,43
DOLAR S: 1,426 D:% 0,21
EURO S: 1,878 D:% 0,16
MAGAZİN
SPOR
GÜNE BAKIŞ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu