Tarım Bakanı Mehdi Eker, "Küresel ısınma, bu yıl itibarıyla tarımsal üretimi etkileyecek boyutta değil" dedi ve ekledi: Önümüzdeki 15-20 yıl ve hatta sonrası için tedbir alıyoruz.
'Mart ve nisanda yağışların normal gitmesi durumunda tarımda rekolte açısından tehlike yaşanmaz'
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, küresel ısınmanın içinde bulunduğumuz yıl itibarıyla tarımsal üretimi etkileyecek boyutta olmadığını, mart ve nisanda yağışların normal gitmesi durumunda rekolte açısından tehlike yaşanmayacağını söyledi. Küresel ısınmanın tarımdaki etkilerini azaltmak için çalıştıklarını belirten Eker, önümüzdeki 15-20 yıl ve hatta sonrası için tedbirler aldıklarını söyledi. Küresel ısınmanın tehdit ettiği alanların başında gelen tarımın durumunu Bakan Eker'e sorduk.
Küresel ısınmanın tarımsal üretime etkisi ne olacak? İçinde bulunduğumuz yıl itibarıyla tarımsal üretimi etkileyecek boyutta olmadığını biliyoruz. Mart-nisan yağışları normal olursa, verim ve rekolte açısından tehlike yaşanmaz. Bizim esasen kuraklıkla, ısınmayla ilgili orta ve uzun vadede almamız gereken tedbirler var. Kuraklık eylem planı yapmamızın esas nedeni, içinde bulunduğumuz yıl değil, önümüzdeki 15-20 yıldaki muhtemel etkilere karşı tedbir almaktır.
Başta buğday olmak üzere, hububatta yeterli stok olmadığı söyleniyor... Doğru değil. Güvenlik stoklarımız var. Türkiye'de 2006'da 20.5 milyon ton, 2005'te ise 21.5 milyon ton buğday üretildi. Geçen yılki buğday ihtiyacımız 18.5 milyon tondu. Yani geçen 2 yılda buğday ithal etmedik. Aksine 2005 ve 2006'da buğday unu ihracatında dünyada birinci olduk. 2.5 milyon tona yakın ihracat yaptık. Şu anda Türkiye'de ihtiyaçtan dolayı buğday ithalatına gerek yok. Ancak ticaretin yarattığı ithalat ayrı.
BUĞDAYDA SIKINTI YOK
Bu yıl buğday sıkıntısı yaşanacak mı? Bunu şimdiden söylemek mümkün değil. Çünkü son hasattan 10-15 gün öncesine kadar iklimdeki ani bir değişiklik verimini etkiliyor. Ancak şimdilik endişelenecek durum yok.
"Türkiye tarımda küresel ısınmanın etkilerine hazırlık yapıyor" denilebilir mi? Çalışmalarını yapıyoruz. Hatta 20 yıl sonrası için hazırlıkları yapıyoruz. 30 yılda ortalama 0.74 derecelik ısı artışı var. Uzmanlara göre, dünya ısısında 1 derecelik bir artış hububat alanlarını, hububat rekoltesini yüzde 10 oranında etkiler. Diyelim 20-25 yıl sonra 1 derece artış oldu. "Hangi bölgeler ne kadar etkilenecek, bunlara karşı hangi alternatifler oluşturulmalı" gibi konular üzerine çalışıyoruz.