İthal doktor
15-20 yıl önce Türkiye'ye ithal Çikita muz geldiğinde, ulusalcılar ayağa kalkmış, "Yerli muzumuzun suyu mu çıktı" şeklinde duygusal analizler yapmışlardı. Sonradan işin sahiden suyu çıktı, küreselleşme, entegrasyon falan dümeniyle Türkiye tam bir ithalat cennetine döndürüldü. Son bombayı herhalde duymuşsunuzdur. Şimdi de hükümet memlekete ithal doktor getirmeye çalışıyor.
***
Türk Tabipler Odası derhal gıcık kaptı, ithal doktora karşıyız diyorlar. TTO, her şeye karşı olduğu için ben buna pek şaşırmadım. Bense şöyle düşünüyorum.
***
İhtiyaç teorisine göre, ülkemizin yabancı hekime ihtiyacı gerçekten varsa, bu ihtiyaç bir şekilde karşılanacaktır. Fakat esas olarak Türkiye'nin ithal doktora ihtiyacı olduğunu sanmıyorum. Türkiye sağlık sisteminin çok başka bir şeye ihtiyacı var. Genel bir köklü düzenlemeye, bunun için de yeniden inşa edilecek genel bir sağlık politikasına ihtiyaç var.
***
Bu hükümetin getirdiği kısmı yenilikler (Örneğin, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı sağlık karnelerinin birçok sağlık kuruluşunda birden işleme konulmuş olması) yurttaşı bir miktar rahatlattı. Fakat bu yetmiyor. Tam gün uygulaması, aile hekimliği müessesesi, koruyucu hekimlik kurumu ve hastanın doğru ve kısa yoldan sevk edilmesi, çok önem taşıyor. Bu sayede, Türkiye'nin 700-800 kişiye 1 hekim düşen yapısı, daha modern toplumlarda olduğu üzere, 400 kişiye 1 hekim noktasına kolayca getirilebilir.
***
Hastanelerin hekimler tarafından yönetilmesi yerine, profesyonel işletmeciler tarafından yönetilmesi sayesinde de, hekim bürokrasi ve kırtasiye ile uğraşmaktan kurtulacak, asıl işine dönecektir. Muazzam bir hekim istihdamı yaratılacaktır.
***
Bu gibi yenilikler yapılmaksızın, sadece hekim ithal etmeye kalkışmak, Türk hekimlerini tehdit etmekten ve huzur kaçırmaktan başka işe yaramaz. Sağlık Bakanlığı, Türkiye'nin en ağır işini yüklenmiş, götürmeye çalışıyor. Bana soracak olursanız, ülkemizin toplam sağlık potansiyeli 80 ise 40 gibi çalışmakta... Sadece ödüllendirme, moral motavisyon ve insan faktörünü ön plana çıkartmakla bile, bu potansiyeli kısa sürede 80'e çıkartmak mümkündür. Bizim Sağlık Bakanımız, yine uçakta bir hayat kurtarmış, tebrik ederiz. Ama tek başına kaç kişiyi kurtarabilir ki! Önemli olan sistemi kurtarmak değil mi?