Ağrılarınızın tek çaresi ameliyat olmak değil. Eğer teşhis erken konulur ve tedavide de süreklilik sağlanırsa ağrılarınızdan kısa sürede kurtulabilirsiniz.
Modern tıp dünyası ağrılar ve fıtığa karşı pek çok tedavi seçeneği sunuyor. Günümüzde girişimsel yöntemler ve fizik tedavi sayesinde hastalar, ameliyata gerek kalmadan da tedavi edilebiliyor. Tanı genellikle sadece klinik muayene ile konur. Fakat bazı vakalarda röntgen filmleri ve daha ileri tetkikler de gerekebilir. Doktorlar önce hastalığın öyküsünü, yakınmaları dinler, daha sonra fizik muayeneyi yapar ve genellikle tanı koyarak tedaviyi planlar. Eğer bel ağrılarında iltihap ve infeksiyon gibi diğer nedenlerden şüpheleniliyorsa kan testleri tanıda yardımcı olur. Hastalığı tanıma Çok ağrılı olan, tedaviye cevap vermeyen ve tekrarlayan hastalarda röntgen çekilebilir. Sinire bası yapan, mekanik nedenler dışında bir neden düşünülen ve cerrahi tedavi planlanan durumlarda Bilgisayarlı Tomografi ve Magnetik Rezonans Görüntüleme (EMAR) yöntemine başvurulur. Uzmanlar ilk önlem olarak, ilaç tedavisi ve yatak istirahatini öneriyor. Şikayetin oluştuğu ilk 24 saat içinde bölgeye soğuk veya sıcak uygulamak; ödem, kas spazmı ve ağrıyı azaltması açısından yararlı olabiliyor. Tedavinin amacı ağrıyı azaltmak, aktif yaşama ve işe dönüşü sağlamaktır. Ağır kaldırma ve zorlanmaya bağlı bel ağrısı atağında, bacakta güçsüzlük, idrar ve dışkılama sorunları varsa acilen doktora başvurulmalıdır. Bu yakınmalar yok ise aşağıdaki uygulamalar önerilir:
* Birkaç gün uygun pozisyonda yatak istirahati * Basit ağrı kesici kullanımı * Yüzeysel sıcak/soğuk uygulama * Bu uygulamalara rağmen bel ağrısı azalmıyor ve bacağa yayılıyorsa doktora gitmekte fayda var.
Yatakta dinlenmek Yalnız bel ağrısı varsa birkaç gün süreyle belin ve dizlerin altına konulan yastıkla desteklenerek yatak istirahati önerilir. 4-7 gün süreyle ortopedik bir yatakta dizler hafif karına doğru çekilmiş pozisyonda yatak istirahatı idealdir. Ağrı bacağa ve ayağa yayılıyorsa, karıncalanma, uyuşma gibi bel fıtığına uyan yakınmalar olduğunda uygun pozisyonda istirahat süresi doktorun önerisiyle 2- 3 haftaya kadar uzatılabilir.
İlaçlar Ağrı kesici, iltihap giderici ve kas gerginliğini çözücü çok sayıda ilaç vardır. Aspirin, novaljin, parasetemol gibi basit ağrı kesiciler dışındaki ilaçlar doktor önerisiyle alınmalıdır.
Fizik tedavi Bel fıtığı tedavisinde sıcak- soğuk uygulamalar, çeşitli elektrik akımları, traksiyon (çekme), masaj ve elle tedavi (manipülasyon), hidroterapi (su tedavisi) gibi çeşitli yöntemlerden hastanın durumuna uygun olanlar seçilerek uzman kişilerce uygulanabilir. Bunlar ağrı ve gerginliği azaltmada etkilidir. Ancak traksiyon ve elle uygulanan manipülatif yöntemler yanlış uygulandıklarında çok ciddi hasarlara neden olabilir.
Enjeksiyonlar Bazı bel ağrılarında kaslardaki hassas noktalara ve özellikle bel fıtığında sinir kökü yakınlarına özel tekniklerle kortizon ve lokal ağrı kesici ilaçlar kullanılarak yapılan enjeksiyonlar, ağrıyı azaltmada yararlıdır.
Akupunktur Binlerce yıl önce Çin'de geliştirilen akupunktur günümüzde batı tıbbında da yaygın olarak çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Ağrıyı azaltmada etkinliği bilimsel olarak gösterilen akupunktur bel ağrısı tedavisinde de başvurulan bir yöntemdir.
Boyun fıtığı Boyun fıtığı korkulacak bir durum değildir. Önemli olan erken teşhis konulmasıdır. Uygun bir tedavi programıyla hastalık kontrol altına alınabilir. Tedavide; hastanın eğitimi, ilaç tedavisi, istirahat, fizik tedavi ve egzersiz yer almaktadır. Fizik tedavi, boyun fıtığının tedavisinde uygulanan en etkili ve zararsız bir yöntemdir. Sıcak, soğuk ve elektrik akımlarının iyileştirici etkilerinden yararlanarak çeşitli aletlerle vücudun çeşitli bölgeleri tedavi edilir. Eğitimli kişiler tarafından uygulandığında fizik tedavinin herhangi bir yan etkisi yoktur. Masaj tedavisi de hastalar tarafından tercih edilen bir yöntemdir. Bilimsel bir fizik tedavi yöntemi olarak kabul edilen masaj da uygun bir şekilde yapıldığında yardımcı bir tedavi yöntemi olarak kullanılır. Rahatlatıcı, kas sertliklerini giderici, ağrı azaltıcı etkisi vardır. Eğer kaplıca tedavisi tercih edilecekse doktor kontrolünde olan ve fizik tedavi imkanları olan yerler seçilmelidir. Boyun fıtığı hastalarına destekleyici boyunluk da verilebilir. Spor yapmak isteyenlerin hangi sporu yapacaklarını doktorlarına söylemeleri ve tavsiyelerine uymaları gerekir. Boyun fıtığı geçirenlerin yapabilecekleri sporların başında yürüme ve yüzme gelmektedir.