Osteoporoz, ülkemizde hızla yaygınlaşıyor. Üstelik kalça kırıklarından sonra hastaların yüzde 20'si, 2 yıl içinde ortaya çıkan komplikasyonlar yüzünden hayata veda ediyor....
Türkiye'nin ciddi genel sağlık problemleri arasında yer alan osteoporoz, ülkemizdeki milyonlarca insanın hayatını tehdit ediyor. Her yıl yüz binlerce vatandaşımız bu hastalık nedeniyle kalça ve omurga kırığı yaşıyor. Osteoporoza dikkat çekmek için 2006'yı Türkiye'de 'Beslenme Yılı' olarak seçen Uluslararası Osteoporoz Vakfı, 2007'yi de 'Risk Belirleme' yılı ilan etti. Osteoporozun büyük ölçüde önlenebilen bir hastalık oduğunu vurgulayan Osteoporoz Hasta Derneği Başkanı Prof. Dr. Ülkü Akarırmak, "Bu önlenebilir bir hastalıktır. Yeter ki, nasıl mücadele edileceğini bilelim" diyor. 50 yaşından sonra her iki kadından birinde osteoporotik kırık gelişeceği tahmininde bulunan uzmanlar, kalça kırıklarından sonra hastaların yüzde 20'sinin 2 yıl içerisinde ortaya çıkan komplikasyonlar nedeniyle hayata veda ettiğini belirtiyor. Osteoporozla ilgili temel veriler ise şöyle sıralanıyor:
BUNLARA DİKKAT EDİN * En ciddi problem, farkında olmamak ve yeterli tedavi görmemek. Günümüzde doktorlar, erken teşhis ve tedavi sağlanan durumlarda kemik kırıklarına yol açmadan osteoporozu önleyebiliyor.
* Menopoz sonrası kadınlar, genellikle 50'li yaşlardan başlayarak daha yüksek risk altında olurken; erkekler de osteoporoza yakalanabiliyor.
* Osteoporoz için en yaygın risk faktörleri arasında ailede kırık öyküsü, düşük Kemik Mineral Yoğunluğu, erken menopoz yer almakta olup bunlardan biri ya da daha fazlasının günümüzde menopoz sonrası kadın nüfusun yüzde 50'sinde bulunduğu tahmin ediliyor.
* Hastalık semptomsuz olduğu için osteoporoz, genellikle hasta ağrılı ve çoğunlukla da kalıcı olarak kuvvetten düşürücü bir kırık yaşadıktan sonra saptanabiliyor. En yaygın olanları kalça, bilek ve omurgada görülen kırıklar.
* Kalça kırıkları, ameliyat, rehabilitasyon ya da uzun dönemli bakım gerektirebileceğinden çok ciddi bir medikal problem oluşturuyor. Kalça kırıkları ve diğer kırıklar, tedavide maliyetlerin yükselmesine neden oluyor.
ERKEKLERDEKİ RİSK Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Simin Hepgüler, "Osteoporoz, öncelikle menopoz sonrası dönemdeki kadınları etkileyen ancak erkeklerde de görülebilen bir iskelet sistemi hastalığıdır" diyor. Yapılan çalışmalara göre de 50 yaş üzerindeki 8 erkekten birinde hayat boyu en az bir osteoporotik kırık görülüyor.
KALÇALARI KIRILIYOR Tüm kalça kırıklarının yüzde 25-30'u erkeklerde saptanırken, birçok erkekte omurga bozuklukları ortaya çıkıyor. Kalça kırıklarının sıklığı hem erkeklerde hem de kadınlarda giderek artıyor. Bugüne kadarki verilere göre, 2025 yılında dünyada 1.1 milyon erkekte osteoporoza bağlı kalça kırığı görülme riski bulunuyor.
NEDEN ERKEKLER? Erkek osteoporozunun nedenleri arasında; kortizon türevi ilaçların aşırı kullanımı, hipogonadizm (cinsiyet hormon azlığı), ilaçlar, alkolizm ve yaşam tarzı sayılıyor. Alınan tüm önlemlere karşın kişinin genetik yapısı, geçirmiş olduğu başka hastalıklar ve diğer nedenlerle de osteoporoz ortaya çıkabiliyor. Bu durumda ilaç tedavisi gerekiyor.