Dişimiz ağrıdı Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığı arasında anlaşmazlık çıktı Vergi veren binlerce diş laboratuvarı belge alamadığı için mağdur oldu. Boşluktan faydalananlar sağlığımızla oynuyor!
Diş hekimine gidiyoruz ve dişlerimizi tedavi ettiriyoruz. Dişlerimize taktırdığımız protezler ve diğer tedavi ürünlerinin bir çoğu diş labaratuarlarında, diş teknisyenleri tarafından yapılıyor. Diş teknisyenliği son yıllarda üniversitelerde meslek yüksek okulu seviyesinde eğitimle öğretilse de, yıllar boyu usta-çırak ilişkisiyle yürütülmüş bir meslek.
HERŞEYHAZIRBELGEYOK! Türkiye'de bu şekilde ustasından öğrenerek meslek sahibi olmuş 10 binin üstünde diş teknisyeni var. Çoğunluğu işinin ehli ve bu işi layıkıyla yapıyor. Ama bir sorunları var. O da kendilerine belge verilmemesi. İşin denetimden uzak olması ve belge verilmedeki engeller, 'Merdivenaltı' dediğimiz sağlıksız şartları da çoğaltıyor. Fırsatçılar insanların sağlığı ile oynuyor. Hergün bir çok diş teknisyeni beni arayarak sıkıntısını anlatıyor. Yıllarca bu mesleğe emek vermişler, ustalaşmışlar ve büyük paralar harcayarak labaratuar açmışlar. Üstelik vergilerini de veriyorlar. Ama ne ruhsatları, ne de çalışma belgeleri var. Her an kapatılma ve işsiz kalma korkusu yaşıyorlar.
'BİZSAĞLIKÇIDEĞİLİZ' Oysa bu yerler gerçekten denetlense bir çoğu belge alacak yeterlilikte. Türkiye genelinde 3bin500 diş labaratuarının belgesiz çalıştığı belirtiliyor. Sadece İstanbul'un Kadıköy ilçesinde 200'ün üzerinde belgesiz labaratuar olduğu iddia ediliyor. Daha önce bu sorunu çözmek için Milli Eğitim Bakanlığı odalarla birlikte çalışma başlatmış ve açtığı kurslar sonunda; ustalık, kalfalık ve çıraklık belgeleri vermiş. Ama daha sonra Sağlık Bakanlığı devreye girerek bu belgeleri onaylamak istemiş. Belgelerin bir çoğunun hala Sağlık Bakanlığı'nda beklediği de belirtiliyor. Meslek odaları ise kendilerinin 'sağlıkçı' değil 'teknisyen,' yani esnaf olduğunun kabul edilmesini istiyor.
***
Asıl tehlike nerede?
Gerçekten işini dürüstçe yapan diş teknisyenlerinin belge alamaması ve bu kanuni boşluk, merdiven altı çalışanların işine geliyor. Diş teknisyenleri mesleklerini kötüye kullananların olduğunu ve bunlar yüzünden kendilerinin de mağdur duruma düştüklerini belirtiyor. Hatta Anadolu'nun birçok yerinde ağız içinde çalışan, diş tedavisi yapan teknisyenler olduğu belirtiliyor.
***
'Oda bize sahip çıksın'
Bize ulaşıp dertlerini anlatan diş teknisyenlerinin özellikle İstanbul'da Diş Teknisyenleri Odası'ndan talepleri var. Aidatlarını düzenli yatırdıklarını söyleyen teknisyenler, odanın kendilerine sahip çıkması gerektiğine belirterek, şöyle konuşuyor: "Odamız var, ama sorunlarımız çözülmüyor. Odamızın bu konuda daha faal olmasını ve haklarımızı sonuna kadar savunmasını istiyoruz. Yoksa binlerce insan işsiz kalacak..."