2006'da iyi şarabın fiyatı yüzde 90 arttı. Borsası yüzde 45 yükseldi. Kazançta altın ve borsayı solladı.
***
Şaraplar borsayı solladı 'evladiye'lik yatırım oldu
Şarap 2006 yılının en değerli yatırım araçları arasına girdi. Bir yıldaki fiyat artışı % 46'yı buldu. Bunu gören Türkler de çocuklarına yatırım için 'evladiyelik' şarap almaya başladı.
Zenginin yeni yatırım aracı şarabın bir yıllık getirisi, altın ve borsayı geçti. Şarap yatırımcıları 2006 yılında tüm enstrümanlardan daha fazla kazandı. Times'ın haberine göre, 2006 yılında iyi kalite şarapların fiyatları yüzde 90'a yakın arttı. Ocak-Aralık döneminde şarap endeksi yüzde 45.7 artarken, altın yüzde 21.6, Dow Jones endeksi yüzde 14.8, İngiltere'deki gayrimenkul endeksi yüzde 7.3 ve ham petrol ise sadece yüzde 1.2 değerlendi. Türkiye'de ise ne yazık ki uluslararası şarap borsalarında ticareti yapılacak değerde şarap bulunmuyor. Ancak buna rağmen, Türk yatırımcılar da şarabın tatlı getirisini çoktan keşfetti bile.
MEY İÇKİ DANIŞMANIYDI Bir dönem Mey'in şarap danışmanı olarak çalışan şimdi şarap uzmanları Jean Luc Colin ve Genco Alton ile ile Vindrome Şarapçılık'ı kuran Doç. Dr. Yunus Emre Kocabaşoğlu, hem Türk yatırımcılara bağ nasıl kurulur onu öğretiyor hem de şaraba yatırım yapıyor.
BLUE CHİP HİSSE GİBİ Şarabın dünyada çok önemli bir yatırım aracı olduğunu belirten Kocabaşoğlu, "Blue chip hisseler gibi değer kazanıyor. Nedeni de şarabın hisse senedinden farklı olarak her yıl şişe sayısının azalması, talebinin ise artması. Bu nedenle fiyatlar düşmüyor. Örneğin Mouton Rothschild'ın fiyatı 110 euro'lardan başlıyor. Sonra şişelenme tarihine göre 285 euro'lara çıkıyor. Şişelendikten üç ay sonra ise fiyatı 410 euroya kadar çıkıyor. Pazar fiyatı ise 600 euro civarında" dedi. Bu şarabın fiyatının daha da artacağını belirten Kocabaşoğlu, "Çünkü hem içilebilir döneme geliyor hem de sayısı her geçen gün azalıyor. Yani şarabı alanların kimisi tatmak için açıyor, kimisi de uzun vadeli yatırım amacıyla mahzene gömüyor. Bu da her geçen gün sayısının azalmasına neden oluyor" diye konuştu.
VERASET VERGİSİ YOK! Kocabaşoğlu, şöyle devam etti: "Avrupa Birliği kanunlarına göre yıllanabilir şaraptan bir kuruş veraset vergisi alınmıyor. Bu nedenle insanlar çocukları için şarap alıp yatırım yapıyor. Örneğin çocuklarım için 6700 eurodan porta aldım. Kızım 18 yaşına gelince 15 bin euroya ulaşabilir. İnsanların çocuklarına bırakacağı vergisiz bir yatırım aracı. Şarabın borsası da var. Şarabı hisse senedi gibi alıp satabiliyorsunuz, fiyat düşmüyor, en kötüsü aynı kalıyor."